Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Giessen – Rijswijk
Burgstraat 19 4283 GE
Giessen

Sterilisatie bij de man

Betrouwbaar, betaalbaar en op korte termijn, bij de huisarts! 

Zie ook: https://www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-man

Sterilisatie bij de man (vasectomie) wordt in onze praktijk uitgevoerd door de dokters  Jacomien Zwemer, Josine Klop, Judith Blaauw en Piet Muilwijk. Zij voeren deze operatie uit met assistentie van een van de assistentes of de huisarts in opleiding.

Wij opereren ook mannen die verwezen worden door andere huisartsen in de omgeving.

Sterilisatie is de meest betrouwbare methode om bevruchting te voorkomen. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, kan sterilisatie een blijvende oplossing bieden. Sterilisatie bij de man is een kleinere ingreep dan sterilisatie bij de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen. Sterilisatie van de man wordt ook wel ‘vasectomie’ genoemd.

Wij vragen u voor een intake gesprek op ons spreekuur te komen, zodat we alles goed kunnen doornemen, eventueel kan dit ook telefonisch (al heeft dat niet onze voorkeur). We maken daarna een afspraak voor de ingreep, deze zal meestal binnen enkele weken kunnen plaatsvinden. We streven naar korte wachttijden!

De zaadlozing

De vloeistof die bij de zaadlozing vrijkomt bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de zaadballen (G) geproduceerd. Ze komen via de zaadleider (B) in de zaadblaasjes (C) en kunnen dan de plasbuis (E) in. De plasbuis loopt door de penis naar buiten. Het zaadvocht wordt in de zaadblaasjes en in de prostaat (D) aangemaakt. De prostaat is een klier die in de plasbuis uitmondt.

Sterilisatie van de man

Bij de sterilisatie van de man worden de zaadleiders afgebonden, zodat de zaadcellen niet meer naar buiten kunnen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, zonder zaadcellen. Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. De hoeveelheid vocht die bij het klaarkomen vrijkomt blijft gelijk. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, qua haargroei, stem en seksuele verlangens.

 

De voorbereiding

Tevoren moet u zelf de balzak en het gebied rond de balzak en penis van haren hebben ontdaan. Dit kan door middel van scheren of met behulp van ontharingscrème (verkrijgbaar bij een drogist). Neemt u een strakzittende onderbroek of zwembroek mee voor na de ingreep, dat geeft het meeste comfort. U krijgt van ons een tabletje diazepam die u een uur voor de ingreep moet innemen.

De ingreep

U krijgt een verdovende prik hoog in de linker- en rechterkant van de balzak. De arts maakt een sneetje van een tot twee centimeter boven in één kant van de balzak. Vervolgens zoekt hij of zij de zaadbuis op en snijdt er een stukje van ongeveer een centimeter tussenuit. De ontstane uiteinden worden doormiddel van een hechtmethode van elkaar af geplaatst. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer een uur.

Na de ingreep

De verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep naar huis brengt. Zelf fietsen of autorijden is de eerste dag lastig. De eerste paar dagen is de balzak vaak licht gezwollen en gevoelig. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te dragen. Na de ingreep mag u 48 uur niet douchen, de wondjes moeten droog blijven. Houd er rekening mee dat u de eerste drie dagen na de ingreep geen zwaar lichamelijk werk kunt verrichten; ook fietsen kunt u dan beter vermijden. U kunt uw gewone werkzaamheden hervatten zodra u zich daartoe in staat voelt. U mag gerust vrijen en masturberen. Het kan de eerste dagen wel wat gevoelig zijn. Bedenk dat u de eerste weken nog vruchtbaar bent. Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar de zaadbuis is gehecht. Dit is normaal littekenweefsel. Hechtingen die na 7 dagen niet opgelost zijn kunnen eventueel verwijderd worden.

 

Wanneer weer contact opnemen?

Neem contact op met de praktijk als u koorts krijgt of zich ziek voelt, als de balzak rood of dik wordt, als er pus uit de wondjes komt of als er pijn optreedt die aanhoudt en toeneemt.

U bent na de ingreep nog niet onvruchtbaar

U bent niet meteen onvruchtbaar. De uiteinden van de zaadleiders en de zaadblaasjes bevatten nog zaadcellen. Het kan tot ongeveer 30 zaadlozingen duren voordat alle zaad cellen weg zijn. Drie tot vier maanden na de ingreep moet u wat zaadvocht inleveren. Hieronder staat waar dat kan en hoe u over de uitslag bericht krijgt. Totdat u de uitslag hebt gekregen moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

 

Hersteloperatie

Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is een moeizame aangelegenheid en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

 

Complicaties

Deze doen zich weinig voor. Mogelijke complicaties zijn:

•Bloeduitstorting op de plaats van de operatie. Dit kan geen kwaad.

•Nabloeding in de balzak. Hierbij ontstaat een forse zwelling van de balzak na de ingreep. Komt heel zelden voor, maar is reden om mee naar de praktijk te komen.

•Wondinfectie. De wondgenezing duurt dan wat langer.

•Napijn. Sporadisch doen zich pijnklachten voor, heel zelden zijn deze pijnklachten langdurig.

•Spontaan herstel van de zaadleiders na langere tijd. Na een goed resultaat, waarbij ook de controle van het sperma goed was, kan in zeer zeldzame gevallen spontaan herstel optreden van de zaadleider, met mogelijke bevruchting als gevolg. Wetenschappelijk onderzoek geeft een schatting van 1 op de 2000 ingrepen. waarbij er spontaan herstel optreedt. Bedenk hierbij dat zwangerschap na sterilisatie van de man zeldzamer is dan zwanger worden bij bijvoorbeeld pilgebruik.

 

Sperma controle

Na 3 tot 4 maanden (en tenminste 20 zaadlozingen) kunt u sperma inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis. Het inleveren van sperma gaat als volgt:

Na de ingreep krijgt u van ons een laboratoriumformulier en een potje. Na drie maanden kunt u wat vers sperma inleveren bij het laboratorium van het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Het sperma mag maximaal 3 uur oud zijn. Vermeld bij het inleveren dat het om een controle na sterilisatie gaat.

Uitslag spermacontrole

Wij werken volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Als er minder dan 100.000 niet bewegende zaadcellen in het monster aanwezig zijn is de uitslag goed. (Het gaat daarbij om achtergebleven dode zaadcellen, zonder bevruchtend vermogen, die tot jarenlang in het sperma kunnen worden aangetroffen.) Mocht dit aantal hoger zijn dan wordt u geadviseerd de controle na twee maanden te herhalen. Aanwezigheid van bewegende (levende) zaadcellen betekent dat er nog verse zaadcellen in het sperma terecht komen en dat de sterilisatie mislukt is.

Drie dagen na inlevering van sperma in het laboratorium kunt u ons bellen voor de uitslag. Een goede uitslag kan desgewenst schriftelijk worden bevestigd.

U dient een voorbehoedmiddel te blijven gebruiken tot u bericht hebt gekregen dat het sperma onderzoek een voldoende veiligheid geeft.

 

Kosten

De kosten van consult plus de ingreep zijn € 411,95. waarvoor u van ons een nota krijgt. De kosten van het laboratorium voor de controle van het sperma zijn hierbij niet inbegrepen. Of u verzekerd bent voor de kosten van sterilisatie kunt u bij uw ziektekostenverzekeraar navragen.

 

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze brief nog vragen heeft, dan kunt u daar bij een volgend contact op terugkomen. Ook kunt u contact opnemen met de assistente.

https://www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-man

 

Opmerking: de vasectomie valt niet onder de gewone huisartsgeneeskundige zorg en derhalve valt dit onderwerp ook buiten de praktijkcertificering van het NPA.