Afscheid dokter Piet Muilwijk – Huisartsenpraktijk Giessen – Rijswijk – Giessen
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Giessen – Rijswijk
Burgstraat 19 4283 GE
Giessen

Afscheid dokter Piet Muilwijk

https://www.hetkontakt.nl/altena/335259/huisarts-piet-muilwijk-met-pensioen-ik-ben-blij-dat-de-praktijk

 

Huisarts Piet Muilwijk met pensioen: ‘Ik ben blij dat de praktijk voortgezet kan worden’

GIESSEN • Piet Muilwijk was maar liefst 37 jaar lang huisarts in Giessen en Rijswijk. Op 1 januari 2023 ging hij met pensioen en droeg hij zijn deel van de huisartsenpraktijk over aan de huisartsen Josine Klop en Judith Blaauw.

Piet Muilwijk deed zijn opleiding in Amsterdam, maar heeft altijd in de omgeving van Giessen en Rijswijk gewerkt. Voordat Muilwijk in 1986 zijn eigen praktijk in Giessen startte, met zijn vrouw Anneke als assistente, werkte hij bijna twee jaar bij dokter Bas van Egmond in Rijswijk. Nadat Van Egmond in 2004 met pensioen ging werden de praktijken van Giessen en Rijswijk samengevoegd. Jacomien Zwemer versterkt sinds die tijd huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk als mede-praktijkhouder.

 

Specialisaties
Door de jaren heen is de huisartsenpraktijk flink gegroeid. Muilwijk begon met 1900 patiënten, nu zijn dit er 4185. “In de praktijk geldt het motto ‘Wat we kunnen doen, willen we doen’”, vertelt hij. “Hierdoor doen we een hoop dingen extra ten opzichte van een reguliere huisartsenpraktijk, zoals echografie, oogonderzoek en vasectomie (sterilisatie van de man, red.).”

De voormalige huisarts is zelf ook gespecialiseerd in verloskunde, wat hij een mooi en leuk vak vindt. “Vroeger zat het vak verloskunde standaard bij de opleiding, maar tegenwoordig is het een aparte studie.” Met zijn vertrek is de huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk dan ook gestopt met het aanbieden van verloskundige zorg. “Het huisartsenvak heeft al erg veel uitdagingen en mede omdat we geen verloskundige opvolging konden vinden, hebben we er nu voor gekozen om de verloskunde los te laten”, zegt Zwemer.

Kleinzoon op de wereld gezet
Muilwijk heeft tijdens zijn loopbaan vele bevallingen mogen begeleiden. “Het mooie aan dit werk is dat je op een andere manier iets voor mensen kunt betekenen, dan wanneer ze ziek zijn. Overlijden is de ene kant van de medaille, maar geboortes zijn de andere kant. Het hoort beide bij het leven. Die betekenisvolheid en de breedte van ons vak heb ik altijd als een bijzonder positief aspect ervaren.”

 

Het is een aantal keer voorgekomen dat Muilwijk twee generaties, zowel moeder als dochter, op de wereld heeft mogen zetten. “Dat blijft erg bijzonder.” Maar het mooiste moment was voor Muilwijk toch toen hij vorig jaar zijn kleinzoon op de wereld mocht zetten.

Het was voor Muilwijk geen makkelijke beslissing om te stoppen als huisarts. “Het is een erg mooi vak en ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan. Ik merkte wel dat mijn energie de laatste tijd wat minder werd, maar toch is het moeilijk om te stoppen.” Hoewel hij nu officieel met pensioen is, zal Muilwijk zo nu en dan toch nog te vinden zijn in de praktijk aan de Burgstraat in Giessen. “Af en toe zal ik nog invallen.”

Opvolgers
De dokter heeft veel vertrouwen in zijn opvolgers. “Ik ben ook blij dat de praktijk voortgezet kan worden, want dat is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend.” Met Zwemer werkte hij al 19 jaar samen en voor Klop (7 jaar) en Blaauw (1,5 jaar) is huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk ook bekend terrein. “We werken met een heel fijn team”, vertelt Zwemer. “Er heerst echt een wij-gevoel. Dat zagen we ook tijdens de coronapandemie, toen collega’s in hun vrije tijd de praktijk kwamen ondersteunen met het vaccineren.”

Op 29 december was er een afscheids en kennismakings mogelijkheid in de kantine van GRC14. Deze werd druk bezocht. Muilwijk heeft veel hartverwarmende reacties ontvangen. “Wij vonden dit ook een leuke kennismaking en voelden ons zeer welkom”, stelt Blaauw.

Avondspreekuur?
De drie praktijkhouders sluiten niet uit dat er de komende tijd één en ander veranderd binnen de praktijk, al zal het meeste hetzelfde blijven. “We denken erover na om weer te starten met een avondspreekuur, maar hoe of wat weten we nog niet precies”, zegt Blaauw. Klop is momenteel met zwangerschapsverlof, maar zal vanaf 1 februari weer aan de slag gaan. “We hebben veel vertrouwen in de onderlinge samenwerking en ik kijk ernaar uit om weer te beginnen”, laat ze weten via een digitale verbinding.

____________________________

4 januari 2023

.

Beste patienten,
.
We hebben een bewogen tijd achter de rug: mijn laatste spreekuur gedraaid als uw huisarts,  de laatste maand vele mooie en emotionele gesprekken met patienten gehad, al het geregel en georganiseer wat nodig is voor een prakltijkoverdracht.
Afgelopen donderdag hebben we samen met het team, waar we trots op zijn, de wisseling van de wacht met u mee gemaakt: voorstellen van de nieuwe huisartsen, afscheid nemen van mij als een van uw huisartsen. Ik was blij verrast wat er allemaal omheen bedacht is. De vele foto’s maakten mooie herinneringen los.
We hebben uw komst bijzonder gewaardeerd, dit was erg  hartverwarmend maar ook alle woorden en cadeautjes.
Het grote cadeau: de ballonvaart viel ook bijzonder in de smaak voor mij, voor Anneke wordt het een uitdaging.  Zoals gezegd tijdens receptie wil ik het andere deel van het geld besteden aan het bevorderen van de samenhorigheid in onze dorpen. Ik ga dat in overleg met de dorpsraad/stichting 1GiessenRijswijk doen.
Verder hebben we veel brieven, kaartjes en presentjes gekregen aan ons huisadres waarvoor ook veel dank.
Alle brieven  hebben bij het lezen   op rustige momenten daarna veel mooie en emotionele gebeurtenissen doen herbeleven.
.
Het was, mede namens mijn vrouw, een eer 37 jaar uw huisarts te mogen zijn.
.
Piet  Muilwijk
.

____________________________

Huisarts Piet Muilwijk hielp wel 500 vrouwen te bevallen

Door AD/Marlene Nass

In de 36 jaar dat hij huisarts was, heeft Piet Muilwijk ongeveer 500 bevallingen begeleid. Maar de mooiste was dit jaar, toen hij zijn eigen kleinzoon op de wereld mocht helpen. De sportieve huisarts (68) uit Giessen gaat met pensioen. ‘Wat ik ga doen weet ik nog niet, maar zeker niet stilzitten.’

 

De dorpen Giessen en Rijswijk (gemeente Altena) organiseerden donderdag een groots afscheid voor hun vertrekkende huisarts. In de kantine van de voetbalclub was een receptie. Met het verzoek aan de receptiegangers om herinneringen en foto’s aan dokter Muilwijk mee te brengen, bijvoorbeeld van de vele baby’s die hij als verloskundige huisarts op de wereld heeft gezet.

“Ik heb de verloskunde altijd leuk gevonden, tijdens mijn studie al. Ik denk dat ik zo’n 1000 zwangerschappen heb begeleid, en bij de helft ervan heb ik de bevallingen zelf gedaan. Het is altijd bijzonder als je mag helpen bij twee generaties; dat je in het verleden de moeder hebt geholpen en nu de dochter.”

Eigen kleinzoon

“Maar de meest bijzondere was de bevalling van mijn eigen kleinzoon. Mijn collega zat beneden in de huiskamer, voor als er moeilijke beslissingen moesten worden genomen, want dat moet je in zo’n situatie dan niet zelf doen. Maar het is tot ieders voldoening heel goed gegaan. En eigenlijk zo vlot dat mijn vrouw nog even kraamhulp is geweest, totdat de echte kraamzorg kon komen.”

De ruim 4100 patiënten van Huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk kennen Piet Muilwijk als de dokter die op de fiets komt. Geen dokterstas, maar een rugzakje met daarop herinneringen aan zijn sportieve prestaties. De bijna zeventigjarige is superfit. In de winter zwemt hij in de Maas, hij roeit (in een sloep) en loopt hard. Een paar jaar geleden liep hij in Zuid-Afrika maar liefst 90 kilometer in een ultraloop en volgend jaar hoopt hij voor de elfde keer mee te doen met de Jungfrau-marathon in Zwitserland. “Dat is dus een marathon bergop. Dat doe ik samen met andere bevriende huisartsen, we hebben een soort loopgroepje.”

Ik ben er heel dubbel in, ik vind het vak nog steeds zo leuk

Piet Muilwijk

Na de jaarwisseling heeft dokter Muilwijk meer tijd voor sport, maar toch beziet hij zijn pensioen met gemengde gevoelens. “Ik ben er heel dubbel in. Ik vind het werk en het vak nog zo leuk. Maar je merkt op een gegeven moment dat de energie toch iets minder wordt en dan maak je een keuze. Het zal het wennen zijn. Ik houd niet van veranderingen. Ik ken mezelf, er zal nog wel een dipje komen.”

Assistente Anneke

Piet Muilwijk roemt de samenwerking met zijn collega-huisartsen en assistenten in zijn eigen team, en ook met zorgverleners elders. Van een praktijk met één echtpaar – echtgenote Anneke was jarenlang assistente en telefonische achterwacht – is het team in Giessen uitgegroeid tot in totaal 17 medewerkers.

“Tegenwoordig bevalt ongeveer een derde van de vrouwen thuis, nog eens een derde in het ziekenhuis maar met de eigen verloskundige of huisarts en dan een derde onder begeleiding van de gynaecoloog. De samenwerking met bijvoorbeeld het ziekenhuis in Gorinchem, met andere disciplines en meerdere mensen, dat past heel goed bij mij.”

Verslaving

Als dokter Muilwijk terugkijkt op 36 jaar huisartsenpraktijk, zijn het niet alleen baby’s die hij voor zich ziet. “Verslavingsproblematiek, en de machteloosheid die hierbij komt kijken. Dat is iets wat me bijblijft. Vaak kun je heel weinig doen. En ja, ook in een dorp als Giessen speelt dat, en best vaak. Soms kun je iets betekenen, ook voor de familie. En dan is dat een van de bijzondere momenten die je met mensen mag delen.”

Beeld: Cor de Kock

____________________________

22 december 2022

Herinneringen

.

Over precies een week is het afscheid van Piet Muilwijk in de GRC-kantine. We willen twee dingen aan u vragen:
  1. We zijn op zoek naar (oude) foto’s van Piet. Wilt u foto’s die getoond mogen worden tijdens de receptie waar Piet (als huisarts) op staat mailen naar: dokterzwemer@gmail.com ? Bijvoorbeeld Piet met baby of tijdens een huisbezoek.
  2. Wilt u persoonlijke herinneringen delen dan kan dat op een kaartje of A4-tje, eventueel met foto, gedicht o.i.d. Deze zullen we verzamelen en aan Piet overhandigen. Tijdens de receptie zullen er ook kaartjes liggen waarop u nog iets kunt schrijven.

.

Verder willen wij u nogmaals attenderen op de inzamelingsactie van de Dorpsraad Giessen-Rijswijk.
De Dorpsraad:
“In samenspraak met de huisartsenpraktijk willen we op 29 december tijdens de afscheidsreceptie graag een cadeau overhandigen. Dit cadeau is namens alle patiënten uit de huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk.
Wilt u een bijdrage doen aan het cadeau verzoeken wij u namens de praktijk om dit over te maken op rekeningnummer NL95RABO0377624195 t.n.v. Stichting Een Giessen-Rijswijk / Dorpsraad.”
.
Wilt u de link naar deze pagina zoveel mogelijk doorsturen in uw omgeving, zodat bovenstaande veel bekendheid krijgt? Alvast heel hartelijk dank!
.
.
_________________________________________
Aan de patiënten van huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk
.
Via deze brief wil ik u laten weten dat per 1 januari 2023 mijn pensioen ingaat en ik ga stoppen als praktijkhouder van huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk!
.
Op 1 januari is het precies 37 jaar geleden dat ik, Piet Muilwijk, samen met mijn vrouw Anneke als assistente, de praktijk in Giessen startte. Hiervoor had ik al ruim een jaar bij dokter Bas van Egmond gewerkt. Een kleine praktijk met één dokter en één assistente. Nadat dokter Bas van Egmond op 1 april 2004 met pensioen ging, werden de praktijken van Giessen en Rijswijk weer samengevoegd en kwam Jacomien Zwemer, als mede praktijkhouder, de praktijk versterken. Er waren twee huisartsen en twee assistentes. De assistente was en is onmisbaar. In de loop van de jaren zijn de werkzaamheden van de dokters en assistentes flink uitgebreid en is de praktijk ook een opleidingspraktijk geworden. Daardoor is de bezetting ook fors toegenomen: inmiddels telt het team al 17 personen!
Zo is er in deze 37 jaar veel veranderd, niet alleen in het aantal personeelsleden die de huisartsenpraktijk heeft, maar ook in de zorg voor u. De onderzoeken die we in de praktijk kunnen verrichten zijn uitgebreid, zoals echografie, hartfilmpjes en oogonderzoek. Ook de behandelmogelijkheden zijn enorm toegenomen, van de chirurgische ingrepen tot de behandelingen aan huis. Maar er is ook veel hetzelfde gebleven: u en jullie met raad en daad binnen onze mogelijkheden bij te staan op het medisch vlak. Dingen die we als huisarts kunnen doen proberen we voor elkaar te krijgen.
Nu is het tijd dat ik ga stoppen als praktijkhouder. Ik ga het missen: het contact met u als patiënten en de uitdaging mensen zo goed mogelijk bij te staan. Ook het werken in het team en het puzzelen aan en oplossen van problemen. Ik ben dankbaar dat ik al die jaren uw huisarts heb mogen zijn en dit vak heb mogen uitoefenen. In het bijzonder geldt dit voor de verloskundige zorg, die me altijd erg na aan het hart lag. Er is een tijd van werken is en een tijd erna, en ik ga uitzoeken hoe ik mijn nieuwe leven samen met Anneke ga invullen. Van tijd tot tijd zal ik nog invallen als huisarts op de praktijk, dus u zult mij daar mogelijk nog tegenkomen.
Jacomien Zwemer zal de praktijk verder voortzetten met als nieuwe collega’s in de maatschap Josine Klop en Judith Blaauw. Voor velen van u zijn deze huisartsen al bekend, Josine werkt inmiddels 7 jaar bij ons op de praktijk en Judith 1,5 jaar. Zij hebben elkaar dus al goed leren kennen. Zij krijgen mijn volste vertrouwen, ik zie hen als doortastende collega’s die hart hebben voor het huisartsen vak! Op de achterzijde van deze brief zullen Josine en Judith zichzelf nog kort introduceren.
.
Dit gezegd hebbende willen ik u, mede namens mijn collega’s en mijn vrouw Anneke op
donderdag 29 december uitnodigen in de voetbalkantine van GRC 14, van 18:30 tot 21:00 uur. (Karbogerd 1, 4283 GV, Giessen)
Dit geeft u de gelegenheid om afscheid te nemen en de nieuwe collega’s te verwelkomen. Van harte welkom!
.
Hartelijke groet,
Piet Muilwijk,
mede namens Jacomien Zwemer, Josine Klop, Judith Blaauw en het hele team.
______________________________________
Beste patiënten,
Graag maak ik, Jacomien Zwemer, van de gelegenheid gebruik mijn collega Piet Muilwijk te bedanken voor de goede samenwerking in de bijna 19 jaar waarin we samen de praktijk geleid hebben. Ik heb veel van hem geleerd en samen hebben we veel veranderingen doorgevoerd. Piet heeft altijd een groot hart gehad voor zijn patiënten. Ook in de uren buiten praktijktijden stond hij klaar voor de vrouwen die moesten bevallen en voor de ernstig zieke en stervende mensen. Wij zullen hem als collega gaan missen, gelukkig zal hij nog met enige regelmaat invallen op de praktijk als dat nodig is.
Verder wil ik met trots mijn nieuwe collega’s aan u voorstellen. Zij zijn niet nieuw in de praktijk, maar wel nieuw als mede-praktijkhouders. Ik ben bijzonder dankbaar dat we opvolging gevonden hebben met zulke gekwalificeerde collega’s. Vol vertrouwen zie ik onze samenwerking en vooral de huisartsenzorg voor onze dorpen tegemoet.
.
Sinds 2015 ben ik, Josine Klop, werkzaam in de huisartsenpraktijk aan de Burgstraat. Eerst nog een jaar in opleiding tot huisarts, en daarna met veel plezier als waarnemend huisarts. In deze tijd heb ik velen van u al mogen ontmoeten, in mooie en moeilijke momenten.
Ik ben woonachtig in Hardinxveld-Giessendam samen met mijn man en drie zoontjes van 7 en 4 jaar en 1 maand oud. Momenteel ben ik met zwangerschapsverlof en ik hoop in februari 2023 weer aan de slag te gaan. Doordat Piet Muilwijk met pensioen gaat is er voor mij de mogelijkheid gekomen om praktijkhouder te worden, waardoor ik uw vaste huisarts zal worden. Samen met mijn collega’s Jacomien Zwemer en Judith Blaauw en de rest van het team hoop ik u nog vele jaren bij te staan!
.
Mijn naam is Judith Blaauw. Sommigen van u heb ik al mogen ontmoeten. Sinds september 2021 ben ik werkzaam als waarnemend huisarts in huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk.
Sinds 2 jaar woon ik in Gorinchem met mijn man en 3 kinderen; 2 dochters van 9 en 7 en een zoon van 3 jaar. Geneeskunde studeerde ik in Groningen. Daarna heb op de spoedeisende hulp gewerkt, maar al snel wist ik dat mijn hart bij de huisartsenpraktijk lag. Inmiddels ben ik reeds 8 jaar huisarts waarvan ik het grootste deel in Maastricht heb gewerkt, waar ik ook mijn opleiding tot huisarts heb voltooid. Ik kijk er met veel vertrouwen en plezier naar uit om samen met mijn collega’s Jacomien Zwemer en Josine Klop de praktijk voort te zetten. Huisarts zijn is een geweldig vak en ik vind het een voorrecht om uw huisarts te mogen zijn.
.
Hartelijke groet,
uw vaste huisartsen vanaf 2023: Judith Blaauw, Josine Klop en Jacomien Zwemer
.
   
___________________________________________