Voor informatie over de prikpunten van de laboratoria, klik hier: Laboratorium prikpunten
_____________________
September 2023
Coronavaccinatie aangeboden voor kwetsbaren, ouderen, zorgpersoneel en mantelzorgers.
Iedereen die elk jaar een griepprik-oproep krijgt valt in de doelgroep die dit najaar een coronaprik bij de GGD mag halen.
Bent u geboren in 1963 of eerder? Dan krijgt u een persoonlijke uitnodiging per post.
Als u tussen 1964 en 2005 bent geboren, ontvangt u geen brief maar kunt u zelf een afspraak maken.
Dit jaar gaan de coronavaccinaties dus NIET via onze praktijk, maar via de GGD.
14 februari 2023
Mondkapjes en Corona….
.
Daar willen we het eigenlijk niet meer over hebben. Gelukkig nemen de besmettingen met corona en ook met griep en andere virussen af. Toch zult u vanaf morgen vaker iemand met een mondkapje zien in de wachtkamer.
Het isolatie-spreekuur buitenom wordt namelijk afgeschaft!
Mensen die hoesten mogen nu gewoon in de wachtkamer plaatsnemen, wel vragen we hen een mondkapje op te zetten (ook wanneer ze geen corona hebben). Mensen die positief getest zijn op corona en op het spreekuur moeten komen, plannen we wel zoveel mogelijk aan het einde van het spreekuur en in onderling overleg soms toch nog via de achterdeur.
Voor kwetsbare mensen kan dit bericht lastig zijn, u kunt altijd zelf een mondkapje opzetten in de wachtkamer (het liefst dan een FFP-2 mondkapje). Wanneer u dat toch bezwaarlijk vindt, meldt dit bij de assistente, we zoeken dan naar een oplossing. Bijvoorbeeld een afspraak op een afwijkende tijd wanneer het rustig is in de praktijk.
.
_____________________
Voor uw agenda: onze griepprikavond staat gepland op dinsdagavond 1 november 2022.
.
Het is weer tijd voor diverse soorten vaccinaties!
In de week van 10 oktober krijgen degenen met een medische indicatie de uitnodiging voor de griepprik, de pneumococcenprik of de corona-herhaalprik. Sommigen krijgen deze per post, maar iedereen van wie een email-adres bij ons bekend is, krijgt deze uitnodiging per email. Check dus uw email en eventueel uw spam-box.
Voor sommigen zit er ook een uitnodiging bij voor een pneumococcen-vaccinatie (voor mensen geboren tussen 1-1-1953 tot en met 31-12-1956) of voor een corona-vaccinatie (mensen onder 60 jaar met een medische indicatie). Mensen boven de 60 jaar krijgen al direct van de GGD een oproep voor een corona-herhaalprik.
.
De griepprik en de pneumococcenprik worden gegeven op onze praktijk op dinsdag 1 november (zie bijlage bij de brief of mail voor de precieze tijden, houdt u zich strikt aan deze tijden!).
.
DE CORONAVACCINATIE WORDT GEGEVEN DOOR DE GGD! Met behulp van de bijgevoegde brief kunt u een afspraak maken, neem deze ingevuld (en uitgeprint) mee. Indien u geen printer heeft, kunt u uw persoonlijke geprinte brief ophalen op de praktijk.
.
Slechts enkelen krijgen van ons zowel de griep-, als de coronavaccinatie thuis, tegelijkertijd. Dit is echter alleen mogelijk voor mensen die fysiek niet in staat zijn naar de GGD te gaan, dus ook niet met hulp van anderen of een taxi. Het thuisprikken is erg arbeidsintensief en daarom moeten wij ons daarin zoveel mogelijk beperken.
.
Er komt GEEN grote prikactie in het Dijkhuis, zoals afgelopen jaar.
.
Mocht het zo zijn dat u een uitnodiging krijgt voor een van deze vaccinaties, maar er geen gebruik van wenst te maken, dan hoeft u dat niet te melden aan ons.
.
Wij streven er zoveel mogelijk naar om per ingeschreven persoon in de praktijk een eigen, uniek email adres te noteren. Mocht u met meerderen een mailadres delen, en is u niet duidelijk voor wie de uitnodiging is, neem dan contact op met de assistente, liefst via de email.
Ook wanneer uw mailadres nog niet bij ons bekend is, nodigen wij u uit uw mailadres door te geven.
.
Met vriendelijke groet,
.
Uw huisartsen
.
Zie ook: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik
28 maart 2022
.
Het voorjaar breekt door in al zijn pracht! En we zijn bijna van corona af, hopen we. De overheid en inmiddels ook de ziekenhuizen hebben zo goed als alle covid maatregelen afgeschaft.
Op de praktijk hebben we tot nu toe nog elke week een of twee zieke medewerkers (covid positief, besmet met griep of een andere virusinfectie). Wij kunnen nog niet alles loslaten, omdat wanneer er meer medewerkers ziek worden, we de praktijk niet meer open kunnen houden.
Daarom het volgende:
-
Mondkapjes zijn niet meer verplicht voor het gewone spreekuur. Indien u wenst kunt u wel een mondkapje dragen, dan zal de arts of assistente dat ook doen. De assistente of arts zal ook een mondkapje blijven dragen wanneer hij of zij zich daar prettiger bij voelt.
-
Het isolatie spreekuur blijft bestaan voor iedereen die gezien moet worden en verkoudheidsklachten of koorts heeft. Dit geldt dus voor iedereen met deze klachten, ook bij negatieve corona test. Op dit spreekuur is het dragen van een mondkapje nog verplicht.
Met deze maatregelen hopen we onszelf, maar ook de kwetsbare patiënten in de gewone wachtkamer te beschermen. Voorlopig hanteren we deze regels nog voor de komende weken. Wij danken u voor uw begrip!
_____________________
21 februari 2022
Vanaf vrijdag 25 februari worden zo goed als alle covid-maatregelen afgeschaft. Wij zijn dankbaar dat de pandemie duidelijk op zijn retour lijkt. Er zijn nog steeds behoorlijk veel besmettingen, gelukkig geeft de omicron-variant wel een milder beloop met minder ziekenhuisopnames.
.
Er is nog wel een probleem: wanneer je positief test moet je nog wel in isolatie en dit kan een bedreiging zijn voor de continuïteit van de praktijk. Een aantal weken geleden hadden we al een aantal medewerkers tegelijk in quarantaine en dit levert direct problemen op om de praktijk verantwoord open te houden. Vorige week was ook nog in het nieuws dat veel medewerkers van huisartsenpraktijken noodgedwongen thuis zitten. Bij ons gaat het gelukkig weer goed, maar we willen wel voorzichtig zijn.
.
Wij zullen voorlopig zelf onze mondkapjes ophouden om u te beschermen, wij vragen u vriendelijk doch dringend datzelfde te doen. Er geldt geen mondkapjesplicht meer in de praktijk, maar we hopen wel en waarderen het zeer als u toch een mondkapje draagt in de praktijk. Ook blijven wij voorlopig de 1,5 meter afstand hanteren en het isolatie-spreekuur blijft bestaan.
.
Alvast heel hartelijk dank voor uw hulp en begrip!
.
19 januari 2022
Beste Patiënten,
.
het zal u niet ontgaan zijn dat de besmettingscijfers van het corona virus fors oplopen. Wij zien dit ook onder onze patiënten in de praktijk, vooral sinds net voor het weekend nemen de meldingen behoorlijk toe. Gelukkig lijkt de omicron-variant tot nu toe tot minder ziekte en ziekenhuisopnamen te leiden. We hopen ook van harte dat dit zo blijft. Wel is de verwachting dat de grote aantallen positieve testen hun invloed zullen hebben op de maatschappij.
.
Helaas moeten wij u melden dat dit nu ook binnen onze praktijk het geval is. Meerdere medewerkers zijn ziek en/of zijn positief getest. Hierdoor zullen wij, in ieder geval de komende dagen, alle zeilen moeten bijzetten om alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren. Vooral de wachttijd aan de telefoon en de balie kunnen oplopen.
.
Wij verzoeken u dan ook om
.
1. zoveel mogelijk vragen via een e-consult te stellen of via de gewone mail: info@huisartsengiessenrijswijk.nl.
.
3. zoveel mogelijk uw e-mailadres door te geven, liefst ook via ons mailadres, zie punt 1. We hebben nu van ongeveer 70% van onze patiënten een mailadres, in de toekomst is het wellicht nodig u via de mail op de hoogte te brengen van ontwikkelingen op de praktijk. Houdt daarvoor ook deze website en onze Facebookpagina in de gaten.
.
4. bel ons niet met algemene vragen, zoals over quarantaine regels. Hierover worden wij veel gebeld en dit houdt de telefoonlijn lang bezet, kijkt u hiervoor alstublieft op onderstaande quarantaine-check of bel het algemene informatienummer van de GGD: 0800-1351.
https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/nl/jouw-situatie
.
5. Wij vragen uw begrip wanneer u iets langer zult moeten wachten of wanneer uw afspraak niet door kan gaan. Wij zullen zoveel mogelijk ons best doen het ongemak tot een minimum te beperken.
_____________________
30 december 2021
Gisteravond laat zijn de laatste vaccinaties van gisteren geregistreerd en doorgegeven aan het RIVM. Vanaf vandaag zou het mogelijk moeten zijn de booster terug te vinden in de QR-code op de Corona Check App.
.
Hiervoor moet je wel zelf je booster toevoegen. Zie voor de instructie hiervan onderstaande link:
_____________________
29 december 2021
Beste mensen,
we mogen terugzien op een geslaagde booster-actie. In eerste instantie voor de mensen van 60 jaar en ouder, maar gelukkig hebben we ook veel jongeren kunnen vaccineren.
Dank allen voor uw opkomst en geduldige wachten in de rij!
.
Afgelopen vrijdag hadden we ook al een booster actie, deze zijn inmiddels allemaal verwerkt en terug te vinden in de QR-code (wel even zelf vaccinatiebewijs toevoegen met behulp van uw Digi-D).
De groep die vandaag gevaccineerd is, is veel groter, maar we doen ons uiterste best deze uiterlijk begin volgende week geregistreerd te hebben.
.
In totaal hebben we vorige week en vandaag bijna 1000 booster-prikken uitgedeeld. We zijn blij dat we dit konden doen.
.
We danken alle mensen die ons geholpen hebben, medewerkers van de praktijk, vrienden en bekenden uit de zorg, apotheker Geke Zink van Apotheek Altena die heeft geholpen bij het klaarmaken van de vaccinaties.
.
In het bijzonder danken we het bestuur van het Dijkhuis die het Dijkhuis belangeloos aan ons ter beschikking stelde! Het was een perfecte locatie voor dit doel! Heel hartelijk dank!
.
We wensen u allen een goede jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2022!
.
_____________________
27 december 2021
Woensdag 29/12 prikken we in het Dijkhuis ook ALLE zwangere vrouwen! Zij mogen, net als de 60-plussers, binnenlopen tussen 9 en 11 uur voor hun eerste vaccinatie of booster. (zie ook bericht hieronder van 24 december).
Hierbij een gedeelte uit een persbericht van vandaag waarin vermeld wordt dat vaccinatie voor zwangeren heel urgent is (daarom gaan ook verloskundigen zelf vaccineren).
.
Gynaecologen van het Erasmus MC maken zich al langer grote zorgen over zwangere vrouwen die ernstige klachten krijgen door het coronavirus.
Ze zien om te beginnen dat ze vaker worden opgenomen op de intensive care. Maar Schoenmakers zag ook veel meer vroeggeboortes en zelfs doodgeboortes door een beschadigde placenta door het coronavirus, en deed hier onderzoek naar. ‘De getroffen vrouwen hebben een ding gemeen: ze zijn niet of onvolledig gevaccineerd. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren om zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen.’
In het Erasmus MC belandden tot nu toe 33 ongevaccineerde zwangere vrouwen met COVID op de IC. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) adviseren daarom alle zwangeren zich te laten vaccineren.
24 december 2021
Op kerstavond nog even dit bericht: op woensdag 29 december willen we opnieuw een booster-actie houden voor de mensen van 60 jaar en ouder. Dit keer hebben we het Dijkhuis in Giessen kunnen regelen, dus lekker dichtbij! Adres: Kerkstraat 4, 4283 JC Giessen
.
Het plan is om van 9:00 tot 11:00 uur de 60-plussers te prikken (inloop, zonder afspraak, met mondkapje, met legitimatie en zonder klachten).
Daarna kunnen van 11:00 tot 12:00 uur de overige vaccins gebruikt worden om anderen vanaf 18 jaar te boosteren. We weten bijna zeker dat we nog heel wat vaccinaties overhouden. Houd onze facebookpagina dus in de gaten!
.
DEZE BOOSTER-ACTIE GELDT ALLEEN VOOR PATIËNTEN DIE INGESCHREVEN STAAN BIJ ONZE PRAKTIJK.
Tevens zal dit onze laatste actie zijn, tenzij we toestemming krijgen om ook structureel de mensen onder de 60 jaar te boosteren.
.
Let op: mensen mogen ook voor hun eerste vaccinatie komen indien zij deze nog niet gehad hebben.
Het vaccin dat we gebruiken is, net als vandaag, van Pfizer.
Het gaat allemaal iets sneller wanneer u van tevoren al het registratie formulier in wilt vullen wat u onder dit bericht vindt. Maar dit invullen kan ter plekke ook nog.
.
Hele goede kerstdagen en wees voorzichtig, houdt u aan alle adviezen om de verspreiding van corona tegen te gaan!
Voor uw komst kunt u alvast onderstaand formulier invullen:
Belangrijk bericht!
.
Vanmiddag hebben wij toestemming gekregen van de GGD voor een
BOOSTER ACTIE VOOR 60-PLUSSERS!
.
Patiënten die in 1961 of eerder zijn geboren (60 jaar of ouder) kunnen aanstaande vrijdag 24 december tussen 09:00 – 12:00 uur hun boosterprik voor corona halen in het dorpshuis Tavenu te Nieuwendijk (Singel 16A, 4255 HD)!
Let op: ook voor een eerste vaccinatie kunt bij ons terecht.
Legitimatie meenemen: alleen op vertoon hiervan kunt u een vaccinatie krijgen.
.
Dit is een samenwerking van de Huisartsenpraktijken van Nieuwendijk en Giessen-Rijswijk, dit aanbod geldt dan ook alleen voor ingeschreven patiënten van deze twee praktijken.
Er wordt geprikt met de vaccins van Moderna of Pfizer, we weten niet van tevoren welke we krijgen. Dit maakt ook niet uit aangezien deze vaccins erg op elkaar lijken, het maakt ook niet uit welk vaccin u in de eerste twee prikken kreeg.
Er is geen afspraak nodig, u kunt gewoon binnenlopen (met mondkapje en zonder klachten). Voorwaarde is wel dat uw laatste vaccinatie langer dan 3 maanden geleden was en dat u in de laatste drie maanden geen corona infectie heeft doorgemaakt.
.
Dus alle patiënten van 60 jaar en ouder die nog geen booster hebben gehad: van harte welkom! Ook wanneer u voor volgende week of later een afspraak hebt bij de GGD, mag u vrijdag komen en uw afspraak bij de GGD afzeggen.
Ook zijn alle patiënten (12 jaar en ouder) welkom die nog een eerste prik moeten krijgen.
_____________________
18 november 2021
.
Als huisartsen zijn we veel betrokken bij problemen en vragen met en over COVID.
We merken dat het beslissen wel of niet te vaccineren voor veel mensen een moeilijke zaak is.
We vinden het belangrijk dat beslissingen met goede argumenten afgewogen en genomen worden.
Misschien kunnen we mensen helpen met het nemen van deze beslissing door over deze argumenten te praten, ze op een rijtje te zetten en te onderbouwen met cijfers en wetenschappelijke gegevens. Als daar behoefte aan bestaat willen we dat graag doen.
We nodigen u / je uit een afspraak voor een gesprek telefonisch of op het spreekuur bij ons. We willen daar graag tijd voor vrijmaken!
.
Let op:
1. Wij gaan niet meer zelf vaccineren tegen Corona, dit doet de GGD
2. Voor algemene vragen over Corona kunt u terecht bij de GGD, telefoonnummer 0800-1351
_____________________
Giessen, 3 november 2021
.
Beste Patiënten,
helaas lopen de corona besmettingscijfers weer op. Wij krijgen elke dag weer meldingen van besmettingen. We zijn dankbaar voor de hoge vaccinatie-graad in onze dorpen, de kans om ernstig ziek te worden door corona is daardoor gelukkig veel minder. De kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden is dan 75% minder en de kans om op de IC terecht te komen 80% minder. We roepen daarom dringend op aan iedereen om zich te laten vaccineren! Wel kunnen ook mensen die gevaccineerd zijn voor corona bij een besmetting nog wel last krijgen van vervelende verschijnselen zoals reuk- en smaakverlies en dus in een minderheid van de gevallen ook wel met ernstige covid. Voorzichtigheid blijft geboden nu de besmettingen weer stijgen.
.
Wij voelen ons weer genoodzaakt tot het nemen van de volgende maatregelen:
.
1. Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje in de praktijk weer verplicht en tevens moet de 1,5 meter afstand weer gehouden worden!
Het dragen van een mondkapje op de praktijk is voor alle personen boven de 12 jaar verplicht, zodra u een voet over de drempel zet. Dus ook als u medicijndoosjes komt inleveren, een vraag aan de balie stelt, in de wachtkamer plaatsneemt en ook in de spreekkamer. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de mede-patiënten in de praktijk, maar ook voor de medewerkers van de praktijk. Voor de enkele personen die om medische reden geen mondkapje kunnen dragen, zullen wij een passende oplossing zoeken. We willen dat onze zorg voor iedereen bereikbaar blijft, maar ook veilig blijft.
Wij vragen u zeer dringend ook bij huisbezoeken een mondkapje op te zetten. Dit geldt voor zowel de patiënt voor wie wij komen, als overige aanwezigen.
.
2. Wanneer u klachten heeft van verkoudheid, snotteren, keelpijn, hoesten, kortademigheid of koorts mag u de praktijk NIET betreden.
Bel dan de assistente als u een afspraak heeft. Zij zal u dan verzoeken een corona test te laten doen en te wachten tot uw klachten over zijn. Wanneer uw afspraak niet kan wachten, zult u gezien worden op het isolatie-spreekuur (via de buiten wachtkamer naast de praktijk). Dit geldt ook wanneer u klachten heeft en u recent negatief getest heeft op corona. Hierover gaan wij niet in discussie.
.
3. Een zelftest voor corona kunt u doen wanneer u in contact bent geweest met iemand met corona of wanneer u uit het buitenland komt.
Bij klachten moet u zich ALTIJD via de GGD laten testen (gratis), of via de Teststraat in Giessen zonder afspraak (kosten: 79 euro).
Adres: Van der Stelt Transport, Expeditiestraat 9, 4283 JE Giessen. Openingstijden teststraat: maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00 en zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur.
.
4. De assistentes aan de telefoon hebben het weer erg druk met uiteenlopende vragen, ook veel vragen die bij de GGD thuishoren.
Bel eerst deze informatielijn of kijk op deze websites voor u de assistente belt! Wellicht dat uw vraag over corona dan al beantwoord is.
.
5. Veel vragen kunnen ook per e-mail beantwoord worden. Stuur uw vraag daarom naar ons mailadres, of beter nog: stel uw vraag via een e-consult in het patiëntenportaal. Het beantwoorden van deze vragen kan wel 2 dagen op zich laten wachten, gezien de drukte op de praktijk.
.
6. Er wordt momenteel veel gesproken over de 3e coronaprik. Deze prik zal alleen bij de GGD verkrijgbaar zijn, wij als huisartsenpraktijk spelen hierin geen rol. U krijgt vanzelf een oproep wanneer u hiervoor in aanmerking komt. Bij vragen, bel de GGD (zie punt 4).
.
7. De laboratorium priklocaties blijven tot nader order ongewijzigd:
• Star-SHL, Knotwilg 2a Almkerk, maandag, dinsdag woensdag, vrijdag 7:00 – 10:30 uur, donderdag 7:00 – 12:00 uur, vrije inloop
• Rijswijk, Kerkelijk centrum De Wijnstok en de Rank (Gereformeerde Kerk), Rijswijksesteeg 7, woensdag 8:30 – 10:30 uur, vrije inloop
• Result Laboratorium, Parallelweg 35 (De Jager); 4283 GR, Giessen, elke donderdag 8:30-9:30 uur, vrije inloop
• Beatrixziekenhuis, Banneweg 57, Gorinchem, maandag t/m vrijdag 7:30-17:00 uur, vrije inloop
Bel voor bloeduitslagen bij voorkeur ’s middags (in ieder geval na 11 uur), in de ochtend zijn de uitslagen meestal nog niet beoordeeld door een arts.
.
8. En misschien wel het belangrijkste: zorg voor een gezonde levensstijl, zie hiervoor ook: https://www.thuisarts.nl/gezond-leven. Een gezonde levensstijl houdt helaas het corona virus niet tegen, maar het helpt wel in het overwinnen van een besmetting.
Wij zijn dankbaar voor uw medewerking en begrip, zoals wij deze in de afgelopen 1,5 jaar al hebben mogen ervaren. Wij gaan dan ook vol vertrouwen dit winterseizoen in en wensen u veel gezondheid!
.
29 juni 2021
.
De regels voor het dragen van een mondkapje zijn versoepeld.
Ook bij ons in de praktijk hoef je niet langer een mondkapje te dragen.
Dit geldt niet wanneer je klachten hebt die op corona kunnen wijzen, of in thuisquarantaine bent maar toch naar het spreekuur moet komen. Dan krijg je een afspraak op ons isolatiespreekuur via de buitenwachtkamer en dan is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht. De assistente zal dus ook blijven informeren naar corona-klachten, bij elke afspraak.
Juist nu we gaan versoepelen blijft het extra belangrijk de mensen die hoesten, koorts of benauwdheid hebben te blijven scheiden van de overige patiënten in de praktijk. Dit geldt ook wanneer u volledig gevaccineerd bent of een recente negatieve PCR test heeft. U kunt dan gewoon op het spreekuur komen, maar wel met wat extra maatregelen.
Verder blijft de 1,5 meter afstand de norm. Wanneer tijdens een langer onderzoek (bijvoorbeeld een echo) of een ingreep de afstand van 1,5 meter gedurende 15 minuten niet gehouden kan worden, is een mondkapje nog steeds verplicht.
.
In alle overige gevallen is het mondkapje niet meer verplicht, maar wij waarderen het wel als u het toch draagt. Wij zullen als medewerkers ook alleen ons mondkapje afzetten met uw toestemming (en wanneer u zelf geen mondkapje draagt).
.
Gelukkig kunnen we bovenstaande versoepelingen doorvoeren mede doordat de vaccinatiegraad onder onze patiënten erg hoog is, waarvoor wij u heel hartelijk danken!
.
Wij zien uit naar een mooie zomer met meer vrijheid.
.
PS controleer of uw vaccinatie die u bij ons gekregen hebt, goed staat geregistreerd bij mijnRIVM. Is dit niet het geval, laat dit dan weten, liefst via de email.
_________________________________
3 juni 2021
.
Twee weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat het interval van twee AstraZeneca vaccinaties bekort kon worden naar 6 weken, in de bijsluiter van het vaccin wordt zelfs een termijn vanaf 4 weken gemeld. Het advies van het RIVM is om 6 tot 12 weken aan te houden.
.
Inmiddels hebben wij bericht gekregen dat onze vaccins ook eerder geleverd gaan worden, zodat wij een extra datum kunnen plannen voor degenen die nog een tweede prik nodig hebben. Voor sommigen is dat prettig omdat zij met twee vaccinaties op zak geen extra testen meer hoeven te ondergaan, bijvoorbeeld voor vakantie.
.
Op vrijdagmiddag 18 juni tussen 16 en 17 uur willen wij de mogelijkheid geven de tweede vaccinatie te halen voor degenen die eerst op 9 of 17 juli gepland stonden.
Wanneer u dit wilt, wilt u zich dan per mail of e-consult bij ons melden?
.
U zult dan ook per mail antwoord krijgen en een exacte tijd. Voor degenen die de datum niet willen veranderen, blijft de eerdere afspraak op 9 of 17 juli gewoon staan.
_____________________
_____________________
22 april 2021
.
Vaccinatie nieuws
Wij zijn bezig de volgende groep op te roepen voor de covid-vaccinatie. De mensen geboren in 1960 en de tweede helft van 1959 kunnen een dezer dagen een uitnodiging verwachten. De prikdag is volgende week zaterdag 1 mei op onze praktijk, de tweede vaccinatie voor deze groep is dan op zaterdag 17 juli.
.
De mensen geboren in 1956 t/m eerste helft van 1959 hebben in februari/maart al een uitnodiging van ons ontvangen.
Heeft u toen een uitnodiging gehad, maar was u verhinderd wegens een recente covid-infectie, verkoudheidsklachten, heeft u te laat de uitnodiging gezien of had u nog bedenktijd nodig? En wilt u graag een vaccinatie ontvangen? Meldt u dan zo snel mogelijk bij de assistente.
.
Degenen die toen wel een indicatie hadden (bijv. syndroom van Down of BMI boven de 40) en toen niet gevaccineerd zijn, maar onder de 60 jaar oud zijn, mogen we nu niet meer vaccineren met dit vaccin. Wel zullen we u, samen met degenen die een griepprik-indicatie hebben tussen de 18 en 60 jaar, binnenkort uitnodigen om een afspraak te maken bij de GGD. Let op: deze uitnodiging komt dan van ons, maar u moet bij de GGD een afspraak maken voor de vaccinatie.
De GGD zelf is nu bezig de mensen tussen 65 en 70 jaar op te roepen.
Verder een bericht voor degenen die bij ons gevaccineerd zijn op 25, 26 februari en 5 maart: uw tweede prikdatum blijft staan op 15 mei. Degenen onder de 60 jaar die hun eerste prik al gehad hebben, mogen gewoon hun tweede prik halen op 15 mei.
.
Hoewel het voor ons een hele organisatie is, zijn we blij ons steentje te kunnen bijdragen aan het zo snel mogelijk vaccineren van alle mensen boven de 60 jaar en degenen met een indicatie onder de 60 jaar.
Wij hopen op een meer ontspannen en gezonde zomer!
.
Voor meer informatie zie onderstaande link:
_____________________
15 maart 2021
.
Vaccinatie tegen COVID-19 gepauzeerd
De vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca is van 15 t/m 28 maart stilgelegd door het ministerie van VWS. In het buitenland hebben een aantal personen na vaccinatie klachten zoals trombose gemeld. Het is op dit moment niet duidelijk of dit door het AstraZeneca-vaccin komt. Dit wordt in de komende twee weken nader onderzocht in Europa.
Het AstraZeneca-vaccin is in de afgelopen weken geprikt in onze praktijk bij mensen geboren in 1956, 1957, 1958 en de eerste helft 1959, mensen met zwaar overgewicht, mensen met het syndroom van Down en bij zorgverleners. Behoort u tot deze groep en bent u in de afgelopen weken met dit vaccin geprikt, dan heeft u mogelijk vragen:
.
Ik ben met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd, wat moet ik nu doen?
Als u geprikt bent met het AstraZeneca-vaccin en heeft u geen klachten gehad, dan is er geen reden tot zorg. Alleen als u kort geleden geprikt bent en u krijgt na drie dagen (weer) ziekteverschijnselen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid, dan luidt het advies om direct contact op te nemen met uw huisarts.
De laatste vaccinaties in onze praktijk waren op 5 maart, we zijn dus al ruim voorbij de drie dagen na de prik en verwachten dan ook geen problemen.
.
Ik ben nu 1x gevaccineerd met AstraZeneca. Wat betekent dit voor mijn 2e prik?
Tussen de twee vaccinaties met het vaccin van AstraZeneca zit 12 weken. Een 2e prik met hetzelfde vaccin wordt geadviseerd. De eerste vaccins van AstraZeneca zijn in Nederland op 12 februari 2021 toegediend. Voor het moment van de tweede prik zal er meer duidelijk zijn.
U hoeft niet zelf te bellen voor een nieuwe afspraak. In principe blijft uw afspraak voor de 2e vaccinatie staan (15 mei 2021), als dit verandert wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.
.
Heeft u nog vragen over dit besluit? U vindt meer informatie op www.corovaccinatie.nl. Ook kunt u met vragen naar het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur bereikbaar).
.
Wilt u meer weten over vaccinatie tegen corona?
Of kijk op www.thuisarts.nl voor betrouwbare informatie over de vaccinatie tegen corona.
_____________________
27 februari 2021
.
Onze eerste vaccinatieronde voor covid-19 zit er op. Corona is geen feest, maar wat een opluchting vandaag dat we in ieder geval konden beginnen met vaccineren. Velen vonden dat met ons, dat bleek ook wel uit de bijzonder hoge opkomst van 88%.
.
Dank aan al onze medewerkers en in het bijzonder dank aan Hartog Meijler die zich de hele dag vrijwillig inzette om ons te helpen. Ook dank aan u als patiënten. Omdat u zo goed op tijd kwam, liep het logistiek allemaal uitstekend.
Op naar de volgende ronde!
.
_____________________
26 februari 2021
.
We zijn begonnen! Na het middagspreekuur zijn de eerste corona-vaccinaties op de praktijk gezet. De eerste die een vaccin kreeg was onze assistente Arende, de tweede onze POH Longziekten Marjan. De overige vaccins uit deze ampul hebben we aan 9 patiënten gegeven en zo konden we even proefdraaien voor morgen.
Uit elke ampul kunnen 11 vaccins gehaald worden, deze moeten dan ook allemaal binnen 6 uur gebruikt worden. Daarom proberen we morgen zoveel mogelijk mensen van de doelgroep te vaccineren.
We zijn blij dat we nu ook kunnen bijdragen aan de vaccinaties en hopen dat het einde van de corona-crisis zo weer een beetje dichterbij komt.
.
_____________________
23 februari 2021
.
Vandaag en morgen werden/worden de huisartsen van de praktijk voor de tweede keer gevaccineerd in het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht. Wij zijn blij dat we als onderdeel van de acute zorg deze vaccinatie al hebben mogen ontvangen.
.
Aanstaande zaterdag 27 februari gaan wij zelf beginnen met het vaccineren vanuit onze huisartsenpraktijk met het AstraZeneca vaccin. Mensen uit de volgende groepen krijgen morgen hiervoor een oproep:
.
1 Alle personen geboren in 1956, 1957 en 1958. (Alle personen geboren vóór 1956 worden gevaccineerd door de GGD).
2 Thuiswonende mensen met het syndroom van Down van 18 tot 65 jaar.
3 Mensen met ernstig overgewicht (BMI van 40 of hoger) van 18 tot 65 jaar.
.
We werken op de praktijk met twee routes en twee wachtruimtes. Route A gaat via spreekkamer 2 en de wachtkamer. Route B gaat via spreekkamer 4 en onze vernieuwde koffiekamer. Let goed op uw uitnodiging, daarop staat A of B vermeld. Kom precies op de vermelde tijd.
Na de vaccinatie moet u 15 minuten op de praktijk blijven in verband met mogelijke (zeldzame) allergische reacties. Uiteraard zal de gehele procedure volgens de geldende corona-regels uitgevoerd worden.
_____________________
15 februari 2021
.
Covid-vaccinatie update
Eind februari/begin maart worden de eerste mensen vanuit onze huisartsenpraktijk gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. De volgende groepen zullen daarbij opgeroepen worden:
.
1. Alle personen geboren in 1956 en 1957. (Alle personen geboren vóór 1956 worden gevaccineerd door de GGD).
2. Thuiswonende mensen met het syndroom van Down geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002.
3. Mensen met ernstig overgewicht (BMI van 40 of hoger) geboren in de periode van 1-1-1956 tot en met 31-12-2002.
.
Oproep:
De mensen met ernstig overgewicht zijn niet volledig bij ons in beeld. Om te voorkomen dat mensen uit deze categorie gemist worden, vragen wij hen zelf contact opnemen met de praktijk.
Bij twijfel over je BMI of om je te laten meten en wegen, mag je altijd contact opnemen met de assistente.
.
De uitnodigingen zullen binnenkort worden verstuurd en bevatten het volgende:
-uitnodigings- en informatiebrief RIVM
-Infographic
-Oproepkaart
-Informatiebrief over contra-indicaties
.
Ook vindt u uiteraard informatie over tijdstip en locatie van de vaccinatie. Het is gewenst tot 15 minuten na de vaccinatie op de priklocatie te blijven in verband met mogelijke (zeldzame) allergische reacties. Uiteraard zal de gehele procedure volgens de geldende corona-regels uitgevoerd worden.
_____________________
01 februari 2021
.
Update vaccinatie
Na de 90-plussers komen nu ook de 85-89-jarigen in aanmerking voor vaccinatie (geboren tussen 21-01-1931 t/m 20-01-1936). Vanaf 29 januari ontvangen zij vanwege hun leeftijd een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie op een GGD-vaccinatielocatie. Zij worden daar net als de 90-plussers gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin. Personen die in een instelling wonen, worden gevaccineerd in de instelling, ofwel door de instellingsarts, ofwel door de huisartsenpost.
.
Niet iedereen wordt op hetzelfde moment uitgenodigd. Uiterlijk 9 februari heeft iedereen uit deze doelgroep (85-89 jaar) een uitnodiging ontvangen. Op dit moment verwachten we dat mensen van 80 tot en met 84 jaar vanaf 9 februari worden uitgenodigd.
.
Wij adviseren u zo mogelijk vervoer te regelen.
Als u namelijk thuis geprikt moet worden door de huisarts is het nog onduidelijk wanneer dit kan gebeuren. Wij hebben nog geen informatie wanneer wij over het vaccin kunnen beschikken.
Daarnaast is het zo dat het BioNTech/Pfizer vaccin aantoonbaar beter werkzaam is voor de oudste leeftijdsgroepen dan het AstraZeneca vaccin dat vermoedelijk voor de thuisprikkers gebruikt zal gaan worden.
.
Let op: er zijn oplichters actief die zeggen dat ze namens de GGD mensen thuis komen vaccineren. De GGD vaccineert niemand thuis, dit zal altijd iemand van de huisartsenpraktijk zijn. Wij hebben echter nog helemaal geen vaccins gekregen, dus kunnen wij nog niemand zelf vaccineren. Wanneer dat wel zo is, zullen wij dat melden.
_____________________
25 januari 2021
Vaccinatie-nieuws!
Vanuit het oogpunt de oudste, kwetsbare groepen spoedig te vaccineren, is er nu besloten om te starten met het vaccineren van de thuiswonende 90+ers.
Om de COVID-19-vaccinatie zo efficiënt en voorspoedig mogelijk te laten verlopen, binnen de mogelijkheden en onmogelijkheden die de beschikbare vaccins bieden, verdelen GGD’en en huisartsen onderling de taken in het vaccineren van de patiëntenpopulatie van de huisartsen. Bij de groep 90+ is de verdeling nu bepaald.
.
We verwachten deze week onze patiënten van 90 jaar of ouder te kunnen uitnodigen voor een Covid-19 vaccinatie. Zij zullen verzocht worden een afspraak te maken bij een GGD-priklocatie. Wij realiseren ons dat zij vaak mantelzorgers nodig hebben om daar te komen, terwijl zij de griepvaccinatie vaak aan huis krijgen. Toch adviseren wij dringend gebruik te maken van de vaccinatie mogelijkheid bij de GGD. Voordat wij thuis kunnen vaccineren zijn we meerdere weken verder. Verder is gebleken dat de vaccins die nu gebruikt worden (en die niet thuis gegeven kunnen worden) uitzonderlijk effectief zijn bij de oudste leeftijdsgroep in het voorkomen van een corona-infectie.
.
De vaccinatie volgorde wordt bepaald door de overheid. Wij hebben hier geen enkele invloed op. De eerste groepen die nu opgeroepen worden zijn de oudste leeftijdsgroepen. Na de 90-plussers zullen vermoedelijk de 85-plussers opgeroepen worden. De strategie daarna is nog niet bekend, ook niet welke mensen door ons als huisartsen en welke door de GGD gevaccineerd zullen worden.
.
Er zijn veel mensen die bellen met vragen over vaccinaties, vooral ook mensen die tot de risicogroepen behoren. We weten nog niet wanneer de volgende groepen aan de beurt zijn. Ook is het niet mogelijk al op een soort voorrangs-lijst te komen. Probeer daarom rustig af te wachten.
.
Wij zullen u steeds zo goed mogelijk op de hoogte houden.
.
_____________________
12 januari 2021
Willem van Ewijk, een van onze patiënten, was in zijn werkzame leven hoogleraar immunologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (dokter Jacomien Zwemer heeft nog les van hem gehad).
Hij heeft ons een filmpje toegestuurd waarin hij aan zijn kleindochter (eindexamen kandidaat VWO) uitlegt hoe het corona-vaccin werkt.
_____________________
4 januari 2021
.
We krijgen veel vragen over het Corona-vaccin. Vooral over hoe wij over het vaccin denken. Wij willen als praktijkmedewerkers zelf in ieder geval het vaccin zeker nemen. Het vaccin is een belangrijke manier om uit de corona-crisis te komen.
.
Het is de bedoeling dat de mensen die normaal gesproken de griepprik krijgen via onze praktijk (60-plussers en mensen in risicogroepen) ook via ons het corona-vaccin zullen krijgen. We weten nog niet precies wanneer dat zal zijn, de verwachting is nu dat dat ongeveer vanaf februari zal zijn.
.
Is het vaccin veilig als ik zwanger ben?
Uit studies die zijn uitgevoerd voordat het vaccin op de markt werd toegelaten, zijn geen aanwijzingen gekomen dat een COVID-19 vaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Toch is er nog weinig over bekend, en daarom raden we dit voor de zekerheid af. U kunt u na de zwangerschap laten vaccineren.
Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, kunt u met uw behandelend arts bespreken of de voordelen van vaccineren zwaarder wegen dan de theoretische nadelen van vaccineren tijdens de zwangerschap. Misschien is vaccinatie tijdens de zwangerschap dan voor u toch beter. (Bron: RIVM)
.
Voor meer informatie zie onderstaand filmpje, aanbevolen!
_____________________
31 december 2020
.
aan het einde van dit veelbewogen jaar 2020 willen wij u allen heel hartelijk danken voor het in ons gestelde vertrouwen. Het was een heel bijzonder jaar en in veel opzichten ook een verdrietig jaar. Het corona-virus heeft ons allemaal in meer of mindere mate getroffen.
.
Ons medeleven gaat vooral uit naar degenen die een geliefde hebben verloren dit jaar. Ook allen die ziek geworden zijn, nog worstelen met de gevolgen van corona of een andere ziekte, degenen die een ongeval overkwam, die financieel of emotioneel in de problemen kwamen, die worstelen met eenzaamheid: allen veel kracht en sterkte.
.
Het was een jaar waarin wij veel buiten onze comfort-zone moesten werken, out-of-the-box moesten denken en zoekend onze weg zijn gegaan. Daarbij hebben we geprobeerd een goede zorg voor u allen zoveel mogelijk te garanderen. Wij danken u ook voor uw geduld wanneer dat soms tijd kostte.
.
We staan op de drempel van een nieuw jaar en de vooruitzichten zijn goed, hoewel de eerste maanden nog lastig en onzeker zullen zijn.
.
We wensen u allen veel geluk en gezondheid toe in het nieuwe jaar 2021!
.
14 december 2020
.
Nederland gaat in lockdown. Erg jammer en verdrietig, maar helaas noodzakelijk. Wij merken dat het corona-virus ook in onze dorpen volop rondgaat.
Hierbij willen wij u laten weten dat de praktijk gewoon open blijft, in principe voor alle zorg, maar wel onder voorwaarden.
Hierbij onze voorwaarden:
.
-
Kom niet zonder afspraak naar de praktijk maar bel altijd van tevoren
-
Wees eerlijk tegenover de assistente over eventuele corona-klachten. Het is zeer verwerpelijk moedwillig andere patiënten en ons als medewerkers bloot te stellen aan een eventuele coronabesmetting.
-
Wij gaan niet in discussie over wat wel of niet corona-klachten zijn, de assistente bepaalt hierin.
-
Indien u coronaklachten heeft zullen we u adviseren zich te laten testen en indien u toch moet komen zien we u op ons isolatiespreekuur.
-
De mensen die positief getest zijn komen altijd als laatste op het isolatiespreekuur. Bovendien wordt na elke patiënt schoongemaakt en gelucht.
-
Draag op de praktijk een mondkapje dat zowel uw neus als uw kin bedekt.
-
U mag vragen om een telefonische afspraak. Maar onze zorg is, anders dan in het voorjaar, niet afgeschaald. Het is altijd mogelijk op het spreekuur te komen. Doe dit ook echt als u vragen heeft!
-
Zie naar elkaar om tijdens deze nieuwe lockdown, help mensen die hulp nodig hebben, probeer de eenzaamheid te verlichten van mensen die alleen zijn.
.
Allen veel sterkte en houd u aan de regels, zo komen we het snelste van deze lockdown af.
.
_____________________
25 november 2020
.
Beste Patiënten,
helaas duurt de corona-crisis voort. Iedereen hoopt dat het snel beter gaat, maar helaas is het corona-virus nog altijd onder ons.
.
Wij willen u op de hoogte brengen van onze “huisregels”. Voor de meesten zijn deze niet nieuw, maar voor de duidelijkheid willen we de volgende zaken onder uw aandacht brengen.
.
1. Het dragen van een mondkapje op de praktijk is voor alle personen boven de 12 jaar verplicht, zodra u een voet over de drempel zet. Dus ook als u medicijndoosjes komt inleveren, een vraag aan de balie stelt, in de wachtkamer plaatsneemt en ook in de spreekkamer. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de mede-patienten in de praktijk, maar ook voor de medewerkers van de praktijk. In uitzonderlijke gevallen zullen wij een face-shield toestaan, maar alleen wanneer u hierover vooraf contact met ons hebt gehad.
.
2. Wij vragen u zeer dringend ook bij huisbezoeken een mondkapje op te zetten. Dit geldt voor zowel de patiënt voor wie wij komen, als overige aanwezigen.
.
3. Wanneer u klachten heeft van verkoudheid, snotteren, keelpijn, hoesten, kortademigheid of koorts mag u de praktijk NIET betreden.
Bel dan de assistente als u een afspraak heeft. Zij zal u dan verzoeken een corona-test te laten doen en te wachten tot uw klachten over zijn. Wanneer uw afspraak niet kan wachten, zult u gezien worden op het isolatie-spreekuur (via de buiten-wachtkamer naast de praktijk). Dit geldt ook wanneer u klachten heeft en u recent negatief getest heeft op corona. Hierover gaan wij niet in discussie.
.
4. Kom alléén naar het spreekuur, neem geen kinderen of partners mee.
Uitzonderingen zijn:
· kinderen mogen begeleid worden door één ouder,
· partners van zwangeren tijdens de eerste zwangerschapscontroles en
· degenen die hulp nodig hebben bij het gesprek of bij uit- en aankleden.
· overige uitzonderingen in overleg met de assistente.
Chauffeurs (ook als dit een partner is) vragen wij in de auto te blijven wachten. Dit omdat er maar beperkte ruimte is in de wachtkamer.
.
5. Wanneer u positief getest bent op corona, wilt u dit ons dan zelf melden? Wij krijgen dit niet te horen via de GGD. En deze informatie is wel belangrijk voor uw dossier. Bovendien kunnen we dan informeren of onze hulp eventueel gewenst of nodig is.
.
Overigens kunnen wij u melden dat het met ons goed gaat. Anders dan in het voorjaar hebben we geen corona-besmettingen onder de medewerkers van de praktijk. Hier zijn wij heel dankbaar voor. Gelukkig kunnen we ook de gewone zorg eigenlijk zonder beperkingen uitvoeren.
.
Wij danken u voor uw medewerking en wensen u veel gezondheid!
_____________________
Beste zwangeren,
Per 1 oktober zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Wij proberen het spreekuur voor jullie als zwangeren zoveel mogelijk door te laten gaan in de normale vorm. In onderstaande brief een aantal punten ter voorlichting en waar jullie rekening mee moeten houden.
Zwangerschap Corona Giessen
_____________________
30 oktober 2020
Hoe regel je beschermende materialen als je naaste corona-gerelateerde klachten heeft?
Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.
Zie voor meer informatie onderstaande link!
_____________________
30 oktober 2020
Positieve coronatest
Wanneer u positief getest bent op corona, wilt u dit ons dan zelf melden? Wij krijgen dit niet te horen via de GGD. En deze informatie is wel belangrijk voor uw dossier. Bovendien kunnen we dan informeren of onze hulp eventueel gewenst of nodig is.
Met kwetsbare mensen die positief getest zijn (van wie we dit weten!), proberen we ook zelf in contact te blijven. Maar schroom niet om hulp of advies te vragen wanneer u zich zorgen maakt.
Wat verder erg behulpzaam kan zijn wanneer u veel klachten heeft van een corona-infectie, is een zuurstofmeter of saturatiemeter. Deze zijn voor enkele tientjes te koop en wij lenen ze ook uit aan mensen van wie wij denken dat ze het nodig hebben. Deze apparaatjes kun je als een knijper op je vinger zetten en dan meet deze de zuurstof en de hartslag. Een zuurstofwaarde onder de 92% is altijd een reden om de dokter te bellen.
_____________________
26 oktober 2020
hierbij een aantal zaken die we graag onder de aandacht willen brengen nu we helaas in de tweede corona-golf zitten.
.
1. De telefoon bij de assistente is weer drukker geworden, de spreekuren zijn minder druk dan anders. Dit verontrust ons. Neem echt contact op bij vragen waarvoor u anders ook zou bellen. Onze zorg is niet afgeschaald.
Bellen of mailen of beter nog: een e-consult sturen via de website (beveiligd) mag altijd. We proberen daar zo snel mogelijk op te reageren, het streven is dezelfde dag nog.
.
2. Iedereen op de praktijk draagt nu mondkapjes, ook alle patiënten. Degenen met corona-klachten komen niet in de praktijk, maar gaan via de buitenwachtkamer naar een aparte spreekkamer indien zij op het spreekuur moeten komen. De praktijk is dus een betrekkelijk veilige plaats om te komen.
.
3. Toch doen wij ook nu weer meer telefonisch wanneer dat kan. Ook maken wij veel gebruik van de email om foto’s van bijvoorbeeld huidaandoeningen te kunnen beoordelen. Wilt u een foto sturen, neem dan altijd eerst even contact op met de assistente, dan kunt u deze sturen per beveiligde mail.
.
4. Iedereen met koorts, hoestklachten, kortademigheid etc. zien wij in een volledig corona-pak. Sommigen vinden dat wat overdreven, maar wij nemen geen risico en willen u en onszelf zo goed mogelijk beschermen.
.
5. Kom alléén naar het spreekuur, neem geen kinderen of partners mee.
· kinderen mogen begeleid worden door één ouder,
· partners van zwangeren tijdens de eerste zwangerschapscontroles en
· degenen die hulp nodig hebben bij het gesprek of bij uit- en aankleden.
· overige uitzonderingen in overleg met de assistente.
Chauffeurs (ook als dit een partner is) vragen wij in de auto te blijven wachten. Dit omdat er maar beperkte ruimte is in de wachtkamer.
.
6. Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
.
7. We hebben berekend dat in de wachtkamer beneden maximaal 6 personen mogen plaatsnemen en in de wachtkamer boven 3 personen. Wij doen er alles aan om het niet te druk te laten worden op de praktijk, maar wanneer u als 7e persoon de wachtkamer binnenkomt, verzoeken we u vriendelijk buiten te wachten. Houdt u zelf goed in de gaten wanneer u naar binnen kunt gaan (meestal is dit wanneer er iemand naar buiten komt).
.
8. Tijdens huisbezoeken zullen wij ook een mondkapje dragen, wij vragen u dat thuis ook te doen. Verder vragen wij zo min mogelijk mensen aanwezig te laten zijn tijdens ons huisbezoek.
.
9. Wanneer u positief getest bent op corona, wilt u dit ons dan zelf melden? Wij krijgen dit niet te horen via de GGD. En deze informatie is wel belangrijk voor uw dossier. Bovendien kunnen we dan informeren of onze hulp eventueel gewenst of nodig is.
.
10. De griepprikavond op 3 november zal geheel volgens de corona-voorschriften plaatsvinden. Wel zullen we uitsluitend de mensen helpen die echt op de juiste tijd komen die op hun uitnodiging vermeld staat. Anders kunnen wij de goede doorstroom en afstand niet garanderen. Bent u op die tijd verhinderd, dan kunt u na 3 november een afspraak maken met de assistente.
.
Tenslotte, we moeten het echt samen doen. Dit blijft echt belangrijk. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis, haal een frisse neus in de buurt en houd u aan de algemene corona-regels.
_____________________
06 oktober 2020
Helaas nemen de corona-besmettingen weer toe, ook in onze omgeving. Gelukkig gaat het in onze dorpen nog niet om grote aantallen.
Wij willen weer extra maatregelen nemen om u en onszelf te beschermen en de gewone zorg zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan.
1. De assistente informeert telefonisch naar corona-achtige klachten. Wanneer u klachten heeft en u moet toch op het spreekuur komen, wordt u gepland op ons isolatiespreekuur. U kunt hiervoor, op aanwijzing van de assistente, plaatsnemen in de buitenwachtkamer aan de zijkant van de praktijk (door het hek heen). Dit geldt óók voor degenen die een negatieve coronatest kunnen laten zien.
Mensen met klachten mogen de praktijk NIET betreden, zij mogen ook niet aan de balie komen.
2. Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
3. Wij vragen om voor binnenkomst een mondkapje op te zetten en die in de wachtkamer en in de spreekkamer te dragen. Alleen tijdens wat langere gesprekken, over soms lastige of emotionele onderwerpen, kan het mondkapje in de spreekkamer afgezet worden, mits de dokter en de patiënt daar beiden mee instemmen en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
4. Kom alléén naar het spreekuur, neem geen kinderen of partners mee.
Uitzonderingen zijn:
· kinderen mogen begeleid worden door één ouder,
· partners van zwangeren tijdens de eerste zwangerschapscontroles en
· degenen die hulp nodig hebben bij het gesprek of bij uit- en aankleden.
· overige uitzonderingen in overleg met de assistente.
Chauffeurs (ook als dit een partner is) vragen wij in de auto te blijven wachten. Dit omdat er maar beperkte ruimte is in de wachtkamer.
5. We hebben berekend dat in de wachtkamer beneden maximaal 6 personen mogen plaatsnemen en in de wachtkamer boven 3 personen. Wij doen er alles aan om het niet te druk te laten worden op de praktijk, maar wanneer u als 7e persoon de wachtkamer binnenkomt, verzoeken we u vriendelijk buiten te wachten. Houdt u zelf goed in de gaten wanneer u naar binnen kunt gaan (meestal is dit wanneer er iemand naar buiten komt).
6. Tijdens huisbezoeken zullen wij ook een mondkapje dragen, wij vragen u dat thuis ook te doen. Verder vragen wij zo min mogelijk mensen aanwezig te laten zijn tijdens ons huisbezoek.
7. Wij zullen in de komende tijd meer gebruik gaan maken van video-consulten. Hierover wordt u nog verder geïnformeerd.
8. Schroom niet om uw vragen te stellen! De telefoonlijn is soms druk bezet. Maar u kunt ook een e-consult sturen (beveiligd). We proberen daar zo snel mogelijk op te reageren, het streven is dezelfde dag nog.
Tenslotte, we moeten het echt samen doen. Dit blijft echt belangrijk. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis, haal een frisse neus in de buurt en houd u aan de algemene corona-regels.
_____________________
Meer informatie over de corona-teststraat in Giessen:
Zie ook onderstaande link waarin huisarts Piet Muilwijk vertelt over de teststraat in Giessen.
_____________________
30 september 2020
Vanaf 30 september geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen in de publieke ruimtes binnen. Op de praktijk droegen wij al mondkapjes wanneer we u moesten onderzoeken binnen de 1,5 meter.
Wij kregen al meer vragen van patiënten of zij ook een mondkapje moeten opzetten. Wij verplichten dat (nog) niet op de praktijk, maar wij waarderen het zeker als u het doet!
Dus:
mondkapje graag, zeker wanneer de 1,5 meter tot ons als assistentes en dokters overschreden moet worden!
Alvast heel hartelijk dank!
Alleen samen krijgen corona onder controle!
_____________________
11 juni 2020
We krijgen regelmatig telefoontjes van ouders van snotterende kinderen die niet op school of de kinderopvang welkom zouden zijn.
Wij geven GEEN verklaringen of kinderen wel of niet naar school mogen.
De GGD is de aangewezen instantie om hierop te antwoorden en/of kinderen te testen op corona. Lees onderstaande informatie goed door.
_____________________
10 juni 2020
Beste mensen,
In verband met een corona-infectie was dokter Jacomien Zwemer wekenlang thuis, maar inmiddels is zij goed opgeknapt en kan ze weer op de praktijk aan het werk!
Iedereen heel hartelijk dank voor alle beterschap-wensen, berichtjes, kaarten en bloemen. Het heeft haar echt goed gedaan!
Het virus is gelukkig aan het afnemen om ons heen, maar het is niet weg. Blijf dus voorzichtig en houd je zoveel mogelijk aan de voorschriften. Veel gezondheid toegewenst!
_____________________
Nog geen vaccin, we moeten het zelf oplossen!
Hierbij een heel mooi artikel over hoe ons immuunsysteem nou eigenlijk werkt bij het bestrijden van het coronavirus. Voor de geïnteresseerden zeer de moeite waard! Dank aan onze streekgenoot Willem van Ewijk dat we dit artikel mochten plaatsen.
Dit is de link naar het artikel:
Geen vaccin, we moeten het zelf oplossen
Willem van Ewijk
Emeritus Hoogleraar Experimentele Immunologie
Erasmus Universiteit Rotterdam
16 April, 2020.
Elke dag lezen we in de kranten en op internet over het Coronavirus. Veel mensen maken zich zorgen en dat is begrijpelijk, want tegen dit virus is nog geen vaccin voorhanden. Als we er eenmaal mee besmet worden moeten we zelf de infectie te lijf gaan. Hoe gaat ons lichaam dat oplossen? Gelukkig heeft de natuur een ingenieus afweersysteem bedacht tegen zulke infecties: het menselijke “immuunsysteem”. Dit artikel geeft inzicht in hoe ons immuunsysteem bij een virusinfectie te werk gaat.
Hoe komen virusdeeltjes bij ons binnen?
Wij zijn als mens kwetsbaar. Het Coronavirus is bijzonder besmettelijk en mensen infecteren elkaar zonder dat zij dat zelf in de gaten hebben. We lopen een virus meestal op via onze luchtwegen, die bedekt zijn met trilhaarcellen en slijmcellen, tezamen het “luchtwegepitheel” genoemd. De slijmvormende cellen produceren een slijmdeken waarin verontreinigingen uit de ingeademde lucht worden opgevangen. De trilhaarcellen transporteren deze slijmdeken voortdurend naar buiten. Hoesten brengt het slijm inclusief de verontreinigingen naar buiten, zo blijft het dieper gelegen fragiele longweefsel schoon en gezond.
Het zijn juist deze bedekkende epitheelcellen in onze luchtwegen die slachtoffer worden van een virusinfectie. Een virus is een klein stukje DNA of RNA, ingepakt in een membraan van vetzuren en eiwitten. Zo’n virus kan zichzelf niet zomaar vermeerderen; het heeft een gastheercel nodig om dat te doen. Het Coronavirus gebruikt daarvoor de epitheelcellen. Het plakt vast aan de membraan van een epitheelcel, prikt er een gaatje in en injecteert het genetisch materiaal in de gastheercel. Eenmaal binnengedrongen instrueert het virale DNA of RNA de gastheercel om het roer om te gooien tot lopende band productie van nieuwe viruspartikels. Zo’n trilhaarcel wordt daarmee dus een fabriek van virusdeeltjes. De geïnfecteerde epitheelcel probeert de virusproductie nog te stagneren door vorming van een eiwit dat virusreplicatie remt, zoals interferon, maar uiteindelijk legt de zieke cel het loodje. Vrijgekomen nieuwe virusdeeltjes infecteren vervolgens naastliggende gezonde epitheelcellen, waardoor de infectie zich in rap tempo uitbreidt. Tijd voor ons immuunsysteem om in actie te komen.
Hoe zit ons immuunsysteem in elkaar?
Het immuunsysteem bestaat uit een groep cellen en eiwitten die continu door ons lichaam reizen. De hoofdrol wordt gespeeld door een populatie witte bloedcellen, ook wel “lymfocyten” genoemd. Er zijn twee belangrijke soorten: B- en T-lymfocyten. B-lymfocyten ontstaan in het beenmerg, zij kunnen uitgroeien tot plasmacellen, cellen die eiwitmoleculen tegen het virus maken, zogenaamde “antistoffen”. T-lymfocyten ontwikkelen in de thymus. Zij hebben verschillende functies: enerzijds reguleren T-lymfocyten de “immuunrespons” -de aanval tegen het virus-, anderzijds vormen zij “killer”-cellen die virus geïnfecteerde cellen aanvallen en opruimen. B- en T- lymfocyten reizen elke dag via een netwerk van bloed en lymfevaten door ons lichaam (Figuur 1). Op talloze plaatsen zijn lymfeklieren in dit netwerk opgenomen; dat zijn ontmoetingscentra waar lymfocyten een immuunrespons kunnen beginnen.
De ontwikkeling van ons immuunsysteem begint al tijdens ons embryonale leven. Terwijl wij nog steriel in de baarmoeder zwemmen, ontstaan er in ons lichaam al leerscholen waar B- en T-lymfocyten worden opgeleid. Tijdens hun opvoeding ontwikkelen lymfocyten de receptoren die ze later nodig hebben om virussen en bacteriën te herkennen. Elke lymfocyt ontwikkelt daarbij unieke receptoren en zo ontstaat er een groot repertoire aan verschillende lymfocyten, elk uitgerust met een ander type receptor.
Heel belangrijk voor ons immuunsysteem is dat alleen lymfocyten met de juiste receptoren gericht tegen “lichaamsvreemd” slagen voor hun eindexamen. Lymfocyten die per ongeluk receptoren ontwikkelen gericht tegen onze eigen cellen, zakken. Sterker nog, ze worden meteen door het immuunsysteem uit de weg geruimd, omdat deze lymfocyten in principe autoimmuniteit kunnen veroorzaken.
Het bijzondere van ons immuunsysteem is ook dat wij al strijdvaardig ter wereld komen, zonder dat wij daarvoor ooit virussen of bacteriën gezien hebben.
In onze jeugd groeit het immuunsysteem uit, vaccinatie is daarbij essentieel om de slagkracht van ons immuunsysteem nog verder uit te breiden.
Onze afweer piekt tijdens de pubertijd. De thymus heeft dan zijn maximale grootte bereikt en ook de productie van T-lymfocyten is maximaal. Zo’n optimaal functionerend afweersysteem is mogelijk een verklaring waarom jonge mensen relatief weinig door het Coronavirus worden geraakt.
Hoe verloopt de immuunrespons tegen een virus?
Het begint allemaal met verkennercellen of “dendrieten”. Dat zijn cellen met lange uitlopers die tussen de epitheelcellen liggen en de boel in de gaten houden. Wanneer deze verkenners met hun uitlopers een virus geïnfecteerde cel bespeuren waarschuwen zij het immuunsysteem. Geladen met informatie over het virus verlaten zij de plek des onheils en reizen zij via de lymfebaan naar de dichtstbijzijnde lymfeklier. Hier treden de verkenners in contact met de lymfocyten, waarbij de verkenner, als een soort etalage, kenmerken van de indringer op zijn oppervlakte aan de lymfocyten laat zien. Omdat onze lymfocyten continu rondreizen en de lymfeklieren centrale ontmoetingsplaatsen zijn, komen er altijd wel lymfocyten met passende receptoren langs. Als deze lymfocyten de getoonde kenmerken van het virus herkennen beginnen deze cellen meteen te delen; er ontstaan veel nieuwe cellen waardoor de lymfeklier gaat opzwellen. Tijdens die celdelingen veranderen B-lymfocyten binnen enkele dagen in plasmacellen die antistoffen maken die precies passen op het virus. Deze antistoffen worden via de lymfe en het bloed door het hele lichaam verspreid. Zo neutraliseren deze antistoffen overal virusdeeltjes waardoor deze zich niet langer kunnen vasthechten aan epitheelcellen. Binnen een aantal dagen komt zo een eerste aanvalsgolf tegen het virus tot stand.
Kort daarop volgt een tweede aanvalsgolf. De verkennercellen in de lymfeklier activeren ook T-lymfocyten met receptoren die passen op het virus. Deze killer T-cellen delen zich en verlaten in groten getale de lymfklier om naar de plek des onheils te reizen. Daar aangekomen vernietigen zij de virus-geïnfecteerde epitheelcellen, met als belangrijk resultaat dat de productie van nieuwe virusdeeltjes wordt uitgeschakeld.
Tenslotte ontstaan er tijdens een immuunrespons “geheugen” lymfocyten. Dit zijn B- en T-lymfocyten die zelf niet onmiddellijk actief bij de strijd betrokken worden maar achteraf, tijdens een mogelijk tweede ontmoeting met het virus onmiddellijk ten strijde kunnen trekken. Gelukkig blijven deze geheugen cellen meestal jarenlang in ons immuunsysteem paraat, waardoor wij over een lange periode beschermd blijven tegen indringers. We zijn dan immuun.
Waarom gaat het bij een virus infectie soms toch nog mis?
Er zijn een paar factoren die roet in het eten kunnen gooien. De eerste is een overmatige stimulatie van het immuunsysteem, de tweede is ouderdom en tenslotte heeft stress een nadelige invloed.
Het immuunsysteem werkt heel gecontroleerd. In de beginfase van een immuunrespons ontstaan er allerlei stoffen die het systeem activeren, zogenaamde “cytokinen”. Maar als de strijd na een paar weken gewonnen is, moet de immuunrespons worden afgebouwd. Regulatie van de immuunrespons is dus van groot belang. Dat gaat echter niet altijd goed. Bij sommige patiënten worden er veel te veel stimulerende cytokinen gemaakt, waarbij de immuunrespons zeer heftig blijft verlopen, we spreken dan van een “cytokine storm”.
Zo’n overstimulatie heeft bijeffecten: het gevaar bestaat dat een teveel aan cytokinen de vochtbalans in ons lichaam ontregelt, waardoor het reeds geïnfecteerde weefsel verder wordt aangetast. Ook andere vitale organen zoals nieren en lever worden hierdoor ontregeld. Een levensbedreigende situatie, die vaak opname op de intensive care tot gevolg heeft.
Daarnaast heeft ouderdom invloed op de kwaliteit van het immuunsysteem. Al na onze pubertijd begint de dagelijkse productie van nieuwe lymfocyten af terug te lopen. Bij oudere mensen kun je nauwelijks een thymus terugvinden, dat betekent ook dat er dan nog maar weinig nieuwe T-lymfocyten bijkomen. Ons immuunsysteem wordt daarmee kwetsbaar. En als ons beschermende epitheel op oudere leeftijd ook nog eens in kwaliteit achteruitgaat dan wordt het voor het immuunsysteem een hele klus om indringers buiten ons lijf te houden.
Tenslotte beïnvloedt stress de kwaliteit van ons immuunsysteem. Stresshormonen remmen de dagelijkse nieuwvorming van lymfocyten en het zijn juist deze cellen die we zo nodig hebben in onze afweer tegen virussen. Stress vermijden is dus belangrijk, al is dat in deze stressvolle periode niet zo gemakkelijk.
Last but not least, het gaat doorgaans goed met onze afweer! De meeste patiënten genezen van een virusinfectie. We beschikken als mens met het immuunsysteem over een fantastisch afweersysteem dat op heel specifieke wijze indringers de baas kan zonder dat wij de hulp van huisartsen en specialisten nodig hebben. We hebben, zonder dat we het ons realiseren, de geneeskunde zelf in huis!
Figuur 1 Twee lymfocyten in een bloedvat op reis door ons lichaam.
Scanning electronen microscopie X 10.000.
27 mei 2020
Vanmiddag werden we als medewerkers van de praktijk verrast door Annemieke Geluk, een dankbare patiënte.
Ze zei: “Als dank voor alles wat de medewerkers van de huisartsenpraktijk voor ons doen in deze bijzondere tijd, heb ik voor iedereen een vrolijk paar sokken gebreid.”
Heel hartelijk dank, Annemieke, voor deze zeer gewaardeerde actie!
_____________________
27 mei 2020
Giessense huisarts: ‘Opeens ben je zelf slachtoffer’
GIESSEN • De impact van het coronavirus is ongekend groot. Angst en hoop zijn plotseling in ons midden gekomen. Zekerheden zijn weggevallen, contacten met familie en vrienden zijn tot een minimum beperkt. Kwetsbare mensen halen lang niet altijd de eindstreep en overlijden dikwijls eenzaam, zonder nabijheid van partner of familie. Wat doet corona met ons? We vroegen het huisarts Piet Muilwijk van de praktijk Giessen-Rijswijk.
_____________________
Voor onze zwangeren hierbij een speciale informatiebrief hoe wij omgaan met de controles etc. De adviezen kunnen elke dag weer aangepast worden indien daar reden voor is. Houd onze website en facebook in de gaten!
Klik op deze link voor de brief: VerloskundeInCoronatijd
_____________________
18 mei 2020
Beste Patiënten,
Nu we een aantal maanden verder zijn met de corona epidemie en we ons goed aan de regels houden daalt het aantal nieuwe infecties zeer snel. Van de mensen die een infectie hebben doorgemaakt zijn de meesten zonder problemen hersteld. Echter ook zien we nu mensen die na een corona infectie langer dan gewenst klachten houden. Zij worstelen vaak met deze klachten. Voor deze laatste groep hebben we deze informatiebrief gemaakt.
We zetten op een rij waar je op moet letten bij je herstel en wie je kan helpen als je vastloopt. We hopen dat dit overzicht hen helpt snel weer de draad op te pakken.
Informatiebrief herstellen na een corona infectie
Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief. Neem dan gerust contact met ons op.
Met hartelijke groeten,
Het Medisch Team van Huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk
_____________________
6 mei 2020
Ook dokter Jacomien Zwemer is nu helaas besmet met het coronavirus. De afgelopen dagen heeft zij al vanuit huis gewerkt. Zij zal pas weer op de praktijk aan het werk gaan wanneer ze ten minste 24 uur klachtenvrij is, volgens de regels van het RIVM.
Gelukkig voelt zij zich niet erg ziek. We wensen Jacomien veel beterschap!
_____________________
Giessen, 22 april 2020
Beste Patienten,
ook wij zijn bezig met nadenken hoe we onze zorg op termijn weer iets kunnen uitbreiden. Wij danken u allen voor uw geduld!
Wachten met klachten die niet gevaarlijk, maar wel heel hinderlijk kunnen zijn, valt niet mee.
We willen u een aantal punten doorgeven:
1. u mag ons altijd bellen! Met alle vragen, ook over klachten die niet zo ernstig zijn. Er kan telefonisch meer dan dat wij eerder voor mogelijk hielden, een goede kans dat we u telefonisch kunnen helpen.
2. op het spreekuur komen kan ook als het echt nodig is, dat bepalen wij na een telefonisch overleg met u. We proberen de fysieke contacten nog steeds zoveel mogelijk te beperken voor uw en onze veiligheid. Maar als het nodig is, zien we u gewoon.
3. als u op het spreekuur komt, of we komen bij u thuis, dan zullen we wanneer we binnen de 1,5 meter afstand van u moeten komen, een eenvoudig mondmasker en handschoenen dragen, vaak ook een witte jas.
4. Dit is vooral voor bescherming van u en niet omdat we denken dat u besmet bent met corona. Wanneer we denken dat iemand corona-besmet is, dragen wij andere mondkapjes en ook een beschermende bril, ter bescherming van onszelf.
5. Het corona-virus is nog volop onder ons. Wij zien gelukkig ook in onze praktijk dat de nieuwe gevallen iets afnemen, maar we registreren nog steeds elke dag nieuwe gevallen. Dus voorzichtigheid blijft geboden!
6. De uitbreiding van de reguliere zorg (waarvan nu nog geen sprake is) zal heel geleidelijk moeten plaatsvinden, want ook wij moeten op de praktijk rekening houden met de 1,5 meter afstand.
7. We hebben berekend dat in de wachtkamer beneden maximaal 5 personen mogen plaatsnemen en in de wachtkamer boven 2 personen. Wij doen er alles aan om het niet te druk te laten worden op de praktijk, maar wanneer u als 6e persoon de wachtkamer binnenkomt, verzoeken we u vriendelijk buiten te wachten. Wel is het goed dit altijd even te melden aan de assistente, zodat wij onze praktijkorganisatie daarop kunnen aanpassen.
8. Ja, het zijn intensieve tijden voor ons. En het spreekuurbezoek is beperkt. Maar bellen of mailen (via ons gmailadres, niet beveiligd) of beter nog: een e-consult sturen via de website (beveiligd) mag altijd. We proberen daar zo snel mogelijk op te reageren, het streven is dezelfde dag nog.
9. Zonder u zouden wij ons werk echt niet goed kunnen doen. We zijn nog steeds zo dankbaar voor alle mondmaskers, schorten/jassen, brillen en handalcohol die we gekregen hebben van diverse dorpsgenoten. We proberen zo zuinig mogelijk met onze voorraden om te gaan.
Tenslotte, we moeten het echt samen doen. Dit blijft echt belangrijk ook nu de meeste maatregelen verlengd zijn. Blijf daarom zoveel mogelijk in eigen huis of tuin, haal een frisse neus in de buurt en beperk sociale bezoeken die niet echt nodig zijn.
_____________________
Wat doe jij om fit te blijven tijdens de coronacrisis?
Omdat we zelf graag gezond willen blijven als hulpverleners en u als onze patiënt willen beschermen, hebben we onderzoek gedaan naar wat leefstijl kan betekenen voor onze weerbaarheid tegen het coronavirus. De vereniging Arts en Leefstijl (www.artsenleefstijl.nl) hielp ons hierbij en gaf ons geweldige tips. We werden hier allemaal erg enthousiast van en zijn zelf al aan de slag gegaan. Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rij.
- Beweeg! Het liefst zoveel mogelijk buiten, (bijvoorbeeld fietsen en wandelen). Minimaal 30 minuten per dag blijft de norm.
- Neem dagelijks 25 microgram Vitamine D van september tot en met april.
- Eet zo veel mogelijk onbewerkte vezelrijke voeding. Neem noten, groenten en fruit tussendoor in plaats van een ongezonde snack.
- Beperk alcohol tot maximaal 1 glas per dag.
- Neem 7-8 uur slaap en zet 2 uur van tevoren beeldschermen uit.
- Doe powernaps van max. 15 min tussen de middag als je hard moet werken en snel wilt opladen.
Wat ga jij doen vanaf nu? Pak je alles tegelijkertijd aan? Of neem je een stap tegelijkertijd? Uit onderzoek blijkt dat het goed is om een ding tegelijkertijd te doen! Dan houd je het langer vol.
Heel veel succes en plezier.
Hartelijke groeten
Medisch Team Huisartsenpraktijk Giessen-Rijswijk
_____________________
Corona-vragentest
Heb ik corona, wat moet ik doen?
De
corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test bestaat uit 4 korte vragen. Na de test weet u of uw klachten bij corona passen. En wat u moet doen en waar u op moet letten. Ook mensen met een zwakke gezondheid kunnen de test invullen. De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederlan
d.
_____________________
Op dit moment bevinden wij ons in de Corona-pandemie. Wij willen als team de gezondheidszorg in Giessen en Rijswijk zo goed mogelijk laten draaien. Daarvoor hebben we u ook nodig.
Ten eerste: behalve de al bekende maatregelen van vaak handen wassen etc, willen wij u met klem adviseren: BLIJF THUIS als dit kan. Ga ook niet op visite (bij ouderen), tenzij daar een zeer dringende noodzaak voor is.
Belangrijk is dat de (huisartsen)zorg beschikbaar blijft voor degenen die dat echt nodig hebben. Wij voelen ons genoodzaakt de volgende noodmaatregelen te nemen:
1. alle afspraken die naar onze maatstaven kunnen wachten, worden afgebeld of eventueel omgezet in een telefonische afspraak.
2. de webagenda wordt afgesloten, u kunt dus geen afspraken zelf meer inplannen via het internet.
3. het inloopspreekuur op vrijdagmorgen en de avondspreekuren op maandag- en dinsdagavond komen te vervallen
4. voor kinderen die toch naar de praktijk moeten komen staan wij maximaal 1 begeleider toe. Volwassen patiënten zien we alleen. Er mag ook niet meer dan 1 begeleider in de wachtkamer plaatsnemen.
5. ook voor de huisbezoeken zullen we vragen of er tijdens ons bezoek de patiënt alleen in de ruimte/huiskamer kan zijn, indien echt nodig maximaal 1 andere persoon aanwezig naast de patiënt, ook in spoedeisende gevallen of bij terminale patiënten.
6. de zwangerencontroles zullen in beperkte mate doorgang vinden, we willen de zwangeren zoveel mogelijk clusteren op een tijd dat er geen andere patiënten in de praktijk zijn. De zwangeren worden hierover apart over geïnformeerd: Verloskunde
7. het bloedprikken zal ook tot een minimum beperkt moeten worden. Bij hoesten, koorts of verkoudheid mag u sowieso al niet gaan bloedprikken. Bij twijfel of u moet gaan prikken, mag u de assistente bellen. Het SHL-prikpunt in onze praktijk is gesloten. Mensen die bloed willen laten prikken, kunnen elke dag terecht in Almkerk tussen 7:30 en 12:00 uur. Hiervoor is een afspraak nodig. Kijk voor het telefoonnummer op uw aanvraagformulier. Adres: Knotwilg 2a, 4286 DE Almkerk. Dit is de enige prikpost die nog open zal zijn in de Gemeente Altena.
8. u zult ons regelmatig in beschermende kleding door het dorp zien rijden en huizen binnengaan. Dit betekent niet dat daar een corona-patient woont. Wij trekken het pak heel laagdrempelig aan, ter bescherming van onszelf en vaak ook ter bescherming van bijvoorbeeld een kwetsbare oudere.
Deze maatregelen zijn ingegaan per 16 maart. Het doet ons pijn zover te moeten gaan. Het zal echt niet meevallen om bepaalde zorg uit te stellen, vooral als u zich ongerust maakt. Wanneer er tijd voor is zullen we u wel zo goed mogelijk telefonisch of via een videoverbinding te woord staan.
Ten slotte, wij nemen deze maatregelen echt niet voor niets. Wij roepen u zeker niet op tot paniek. Wel roepen wij u op om de situatie uiterst serieus te nemen.
Daarom, behalve de al bekende maatregelen van vaak handen wassen etc, willen wij u met klem adviseren: BLIJF THUIS als dit kan. Ga ook niet op visite (bij ouderen), tenzij daar een zeer dringende noodzaak voor is.
_____________________
5 april 2020
Piet en Anneke Muilwijk genezen van corona!
Beste allemaal,
graag nogmaals dank voor alle ondersteunende beterschapwensen, de kaarten, de gezonde en lekkere dingetjes die we mochten ontvangen. Het deed ons erg goed.
Het gaat goed met ons, we zijn hersteld en Piet is blij dat hij morgen weer aan de slag kan gaan!
We zijn dankbaar dat het bij ons mild verlopen is. Toch hakte het er wel in, we slapen nu nog iedere nacht bijna het klokje rond.
Hartelijk groetend, Piet en Anneke Muilwijk
_____________________
3 april 2020
Allen weer heel hartelijk dank voor alle bemoedigingen en mooie woorden die we mochten ontvangen afgelopen week!
We zijn ook dankbaar om te zien dat de meeste dorpsgenoten zich zo goed aan de adviezen houden.
Afstand houden en sociale contacten mijden werken beter dan welke hulpverlener dan ook. Voorkomen is beter dan genezen. We moeten dit echt samen doen!
Een veelgehoorde vraag is of er in onze dorpen al veel mensen besmet zijn. Voor sommigen is het (gelukkig) nog ver weg. Maar ja, we krijgen er elke dag nieuwe corona-patienten bij, van wie we denken dat ze corona hebben. Want zoals u weet wordt er vrijwel niet meer op corona getest. In ons praktijkgebied zijn nu enkele tientallen mensen thuis die besmet zijn met het corona-virus. Verreweg de meesten zijn ziek thuis en er zijn ook al een aantal mensen weer helemaal opgeknapt. Het aantal besmettingen neemt toe, maar toch niet zo snel als we gevreesd hadden. Alle maatregelen bewijzen hun nut en dat komt vooral door u. Thuisisolatie en sociale contacten mijden zijn echt moeilijk, maar erg nodig in deze tijd.
De meeste vragen die wij krijgen gaan over die thuisisolatie of quarantaine. Wat betekent dit?
De RIVM-site is hierin leidend:
Ik ben huisgenoot van iemand die luchtwegklachten en koorts heeft. Wat moet ik doen?
* Alle huisgenoten (gezinsleden) blijven thuis, ook als zij geen klachten hebben.
* Alleen een huisgenoot zonder klachten mag boodschappen doen.
* Ontvang geen bezoek thuis.
* Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren. Bijvoorbeeld koorts hoger dan 38 graden Celsius of moeite met ademhalen. Of als u medische hulp nodig heeft.
* Als alle gezinsleden 24 uur klachtenvrij zijn, mag iedereen het huis weer verlaten.
* Zorg voor goede hygiënemaatregelen.
Wij kunnen op individuele vragen andere adviezen geven, die dan eigenlijk altijd strenger zijn dan hierboven vermeld. In het algemeen: boodschappen doen is toegestaan, maar doe dit alleen als het echt niet anders kan. Dus als niemand anders het kan halen en dan nog is het beter uw boodschappen te laten bezorgen (door de plaatselijke winkeliers).
Waarom de grenzen opzoeken als het voor uw en andermans veiligheid beter is iets strenger te zijn? Daar worden we allemaal beter van.
Aankomend weekend wordt het mooi weer. Het is toegestaan een frisse neus te halen. Ons advies: doe alleen een ommetje in de buurt en laat het daarbij. Ga niet massaal picknicken in het Almbos of op het strandje aan de Maas.
Het is toegestaan om met drie personen op bezoek te gaan met voldoende afstand. Ons advies: waarom risico’s nemen? Die verjaardag vieren is nu echt niet noodzakelijk. Ook niet als je allemaal niet hoest en niet verkouden bent.
Probeer logisch met de regels om te gaan. Deze aanwijzingen zijn er voor uw bestwil en om u en anderen te beschermen voor een ernstig corona-beloop.
Gelukkig houden de meeste mensen zich uitstekend aan deze adviezen en dat is nogmaals een groot compliment waard, want gemakkelijk is het niet.
Houd vol!
Er komen betere tijden!
_____________________
Corona – Hoe houd je het hoofd koel ?
Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Via deze link vind je alle praktische informatie: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus.
Maar wat kunnen we doen om ons hoofd koel te houden en niet helemaal in de stress te schieten door alle berichten en maatregelen rondom het coronavirus?
In onderstaand document staan 8 tips om de rust te bewaren en 3 tips om goed voor elkaar te zorgen, opgesteld door Jos Somsen, praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk.
Corona – Hoe hou je het hoofd koel
_____________________
OPROEP! Wil iedereen bijgevoegd bestand uitprinten en aan ouderen geven? Op de deur plakken bij je ouders of kwetsbare buren? Uiteraard in overleg met de betrokkenen.
Velen van ons zullen een corona-besmetting krijgen, maar laten het niet de ouderen en kwetsbaren zijn. De brief bestaat uit: een informatiebrief voor de oudere zelf, een eenvoudige instructiebrief, een brief voor op de voor- en achterdeur en een handenwasinstructie om bij de (keuken)kraan te hangen.
Wil iedereen meehelpen? Wij kunnen het niet alleen.
Alvast heel hartelijk dank!! Huisregels en Brief voordeur kwetsbare ouderen1
_____________________
27 maart 2020
We zijn aan het einde van weer een week gekomen waarin het bijna alleen over het coronavirus ging. Wij doen ons uiterste best om ook andere klachten zo goed mogelijk te behandelen, indien mogelijk telefonisch.
Alle zorg die uitgesteld kan worden, wordt uitgesteld. We begrijpen dat dit heel vervelend kan zijn, maar we zijn echt bemoedigd door uw begrip. Heel hartelijk dank daarvoor!
Ook willen wij iedereen bedanken die ons van beschermingsmiddelen heeft voorzien, maskers, brillen en witte jassen. Zo kunnen wij u en onszelf voldoende beschermen.
Wij wensen u een heel goed weekend, blijf zoveel mogelijk binnen want Corona is geen kinderspel!
23 maart 2020
Beste allemaal,
Graag wil ik jullie hartelijk danken voor alle ondersteundende beterschapswensen, het gaat gelukkig voldoende goed, ik hoop dat de laatste symptomen ook snel zullen overgaan. De tijd leert ons alle adviezen zeer serieus te nemen, graag wilde ik dat langs deze weg ook nog eens extra bekrachtigen. Het is echt super belangrijk!
Het is zo als het is. We moeten er met elkaar, nu even op afstand, het beste van maken!
Hartelijke groet, ook namens Anneke,
Piet Muilwijk, een van uw huisartsen.
_____________________
22 maart 2020
Berichtje van dokter Piet Muilwijk:
Afgelopen week ben ik COVID-19 positief getest. Ik was wat koortsig, hoesterig en grieperig, bij de eerste klachten ben ik gestopt met werken. Als Brabantse zorgverlener is er de mogelijkheid je op corona te laten testen. Dit heb ik gedaan en de test bleek afgelopen vrijdag positief. Dit is gemeld aan de GGD. Inmiddels ben ik weer duidelijk herstellend, maar nog niet de oude. Wanneer ik 24 uur klachtenvrij ben mag ik weer werken als huisarts (voorschrift GGD).
Terugkijkend en de mogelijkheden met de GGD doorgenomen hebbend, is het niet duidelijk waar ik het opgelopen zou kunnen hebben, ik ben oplettend geweest met hygiëne. Het meest waarschijnlijk misschien toch bij het zelf tanken (veel mensen pakken het tankpistool beet dit wordt niet gereinigd).
Ik hoop natuurlijk dat ik helemaal herstel. Zoals boven al genoemd mag ik weer aan het werk wanneer ik 24 uur klachtenvrij ben. Ik ben dan minder besmettelijk en het voordeel is dan, omdat ik het coronavirus al gehad heb, dat ik minder voorzorgsmaatregelen hoef te nemen als ik met iemand met verdenking van het coronavirus moet onderzoeken.
De laatste 3 dagen voordat ik ziek werd heb ik eigenlijk bijna alleen telefonische patiënten-contacten gehad en veel aan organisatie gedaan.
Wat mij betreft blijkt dat je het dus ongemerkt makkelijk op loopt. Daarom zijn de huidige richtlijnen zo belangrijk deze gelden des te meer bij contact met kwetsbaren en ouderen.
_____________________
20 maart 2020
Aan het einde van de werkweek op de praktijk willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor al het medeleven en begrip wat we ontvangen hebben!
De maatregelen die we afgelopen weekend aankondigden, bleken helaas echt nodig te zijn.
Ook de oproep voor de mondmaskers heeft veel opgeleverd, we kunnen voorlopig veilig ons werk doen. We hebben zelfs veiligheidsbrillen gehad die we goed kunnen gebruiken. Heel veel dank daarvoor!
Voor iedereen een goed en gezond weekend en houdt u alstublieft aan de richtlijnen van het RIVM: handen wassen etc. en zoveel mogelijk sociale contacten vermijden, tenzij het echt niet anders kan.
Belangrijke mededeling:
- mensen met koorts, hoesten of verkoudheid mogen NIET zonder vooraf telefonisch contact met de assistente op de praktijk komen.
- In geval van koorts en/of hoesten ALTIJD eerst bellen!
Dit om te voorkomen dat bij een positief geteste patiënt een of meerdere medewerkers in quarantaine moeten of zelfs de praktijk tijdelijk gesloten moet worden.
_____________________
Een duidelijk filmpje over alle maatregelen i.v.m. de coronacrisis.
Doe wat je kunt doen: mijd zoveel mogelijk sociale contacten, ook in de vrienden- of familiekring!
_____________________
Gezien deze nieuwe situatie kan het voorkomen dat het druk is aan de telefoon op de praktijk. Kom ook dan NIET zelf naar de praktijk.
Bel in levensbedreigende situaties de spoedlijn, in alle andere gevallen: blijft het proberen op de gewone telefoonlijn.
_____________________
Het kan voorkomen dat mensen met hoestklachten of koorts, na overleg met de assistente, toch verzocht worden voor onderzoek naar de praktijk te komen. Dit zullen wij dan doen in een aparte spreekkamer met een eigen deur naar buiten, deze mensen mogen in geen geval in de wachtkamer plaatsnemen. Volg ten allen tijde de aanwijzingen van de assistente.
Wij zullen ook in de nieuwe (en de zich steeds wijzigende situatie) zoveel mogelijk voor u proberen klaar te staan!
Zie ook Thuisarts.nl: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus
en het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
_____________________
Vanaf woensdag 18 maart zal er op onze praktijk GEEN prikpost meer zijn van het SHL. Mensen die bloed willen laten prikken, kunnen elke dag terecht in Almkerk tussen 7:30 en 12:00 uur. Hiervoor is een afspraak nodig. Kijk voor het telefoonnummer op uw aanvraagformulier. Adres: Knotwilg 2a, 4286 DE Almkerk. Dit is de enige prikpost die nog open zal zijn in de Gemeente Altena. Uiteraard mag u alleen komen prikken indien u geen klachten heeft van hoesten, verkoudheid of koorts.
De prikpost van het Result laboratorium is nog wel open in onze praktijk op donderdagmorgen van 8:30 tot 9:30 uur.